• Ενέργεια

    Vitol: Συμφωνία για την εξαγορά 770 πρατηρίων καυσίμων της BP

    Murray Auchincloss φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

    Murray Auchincloss, BP φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg


    Η Petrol Ofisi της Vitol συμφώνησε να αγοράσει τις δραστηριότητες πρατηρίων καυσίμων της BP στην Τουρκία, ενισχύοντας το τουρκικό δίκτυο λιανικής πώλησης κατά 770 πρατήρια.

    Η συμφωνία αναμένεται να λάβει έγκριση το 2024, κι εφόσον ολοκληρωθεί η εταιρεία θα επεκταθεί σε τουλάχιστον 2.700 σημεία.

    Ο κλάδος της ενέργειας στον τομέα των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα ενεργός τους τελευταίους μήνες, με τις εταιρείες να επενδύουν τα κέρδη, που αποκόμισαν από την πρόσφατη αστάθεια των τιμών της ενέργειας. Για τη Vitol, το στοίχημα είναι η επέκταση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς Ευρώπη και ΗΠΑ στρέφονται προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

    Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία αγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της νοτιοαφρικανικής Engen με στόχο τη συγχώνευσή της  με την επιχείρησή της Vivo Energy που δραστηριοποιείται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Στην Αυστραλία, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Viva Energy, η οποία διαχειρίζεται χώρους λιανικής πώλησης με το σήμα της Shell καθώς και ένα διυλιστήριο πετρελαίου.

    Η συμμετοχή στον τερματικό σταθμό ATAS δίνει επίσης στη Vitol ειδικό βάρος στις περιφερειακές αγορές πετρελαίου, καθώς είναι σημαντικός αγοραστής του αργού που φτάνει στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του αγωγού CPC.

    Η BP ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η απόφαση αυτή αφορά την  στρατηγική αναθεώρηση της δραστηριότητάς της στον τομέα των καυσίμων στην Τουρκία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι άλλες δραστηριότητες της BP στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της Castrol, των αγωγών BTC και TANAP, δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρήγας (Energean): Πρόοδος για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο – Νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής

    Motor Oil: Μόνο με κρατική χρηματοδότηση η εκκίνηση του FSRU της Διώρυγα Gas

    Πιλοτικά υπεράκτια πάρκα: Αγώνας δρόμου για να υλοποιηθούν ως το 2030 – Τα επόμενα βήματα



    ΣΧΟΛΙΑ