• Ενέργεια

    Την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ

    δεη

    Μετρητές ρεύματος


    Την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος διερευνά ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως προκύπτει από τις αναφορές στελεχών της εταιρείας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Schneider Electric σε χθεσινή εκδήλωση.

    Στόχος της νέας εγκατάστασης είναι να εξασφαλιστεί καλύτερη διαχείριση της ζήτησης ρεύματος, εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμός των ρευματοκλοπών. Ταυτόχρονα, με τη εν λόγω εγκατάσταση θα επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, καθώς και εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου.

    Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προβλέπεται από τη νομοθεσία.

    Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δρομολογήσει μια διαδικασία διερεύνησης, σχετικά με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος. Προ ετών, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ξεκινήσει σχετικό διαγωνισμό, με στόχο την πιλοτική εγκατάσταση μετρητών τέτοιου είδους, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το σχέδιο όμως σταμάτησε, όταν «κόλλησε» σε δικαστικές διενέξεις. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ φαίνεται πως εκκινεί από την αρχή τις διαδικασίες, προκειμένου αυτή τη φορά το σχέδιο να προχωρήσει.

    Όπως αποκαλύπτουν τα στελέχη της Schneider, ένα από τα μοντέλα που εξετάζεται είναι η υλοποίηση του έργου με το σύστημα της Σύμπραξης Δημοσίου Και Ιδιωτικού Τομέα, γεγονός που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί εν μέρει από ιδιωτικά κεφάλαια.

    Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αποτελεί μία εκ των προϋποθέσεων για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής, που θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή, περιορισμό των βλαβών και καλύτερη ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ.

    Επιπροσθέτως, εκτός από τους μετρητές του ρεύματος, ένα βασικό συμπληρωματικό στοιχείο του συστήματος θα αποτελέσει και το σύστημα διαχείρισης των πληροφοριών, που θα συλλέγονται από τους καταναλωτές.

    Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση με τίτλο Innovation Day Athens (Ημέρα Καινοτομίας Αθήνας) στο Μέγαρο Μουσικής, όπου η Schneider Electric παρουσίασε τα νέα προϊόντα software και υπηρεσιών για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών, γραφείων, βιομηχανίας, Data Centers, κ.α.



    ΣΧΟΛΙΑ