• Ενέργεια

    ΤΕΡΝΑ FIBER: Συνάπτει κοινοπρακτικό με Eurobank και Πειραιώς 405,12 εκ. ευρώ για το Ultra Fast Broadband

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Το πρώτο βήμα για τη  χρηματοδότηση του έργου  που έχει αναλάβει η TERNA FIBER για το Ultra Fast Broadband έκανε η εταιρεία με την απόφαση για τη σύναψη δύο ομολογιακών 405,2 και 75 εκ. ευρώ.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο ΓΕΜΗ, η εισηγμένη χορήγησε άδεια στην ΤΕΡΝΑ FIBER να εκδώσει ομολογιακό ύψους 405,12 μέσω των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς με ενέχυρο τις μετοχές της TERNA FIBER. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χορήγησε άδεια για τη σύναψη σύμβασης ομολογιακού έως 75 εκ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας TERNA FIBER  και της GRID TELECOM   ως ομολογιούχων δανειστών.

    Υπενθυμίζεται ότι η TERNA FIBER έχει αναλάβει το έργο “Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την Παροχή Υπερσύγχρονων Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας με αξιοποίηση δικτύων οπτικών ινών (ΣΔΙΤ) – Ultra Fast Broadband (UFBB)”. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 870 εκατομμύρια ευρώ.

    Τι λέει η ανακοίνωση της Τέρνα Ενεργειακή

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το ΔΣ της ‘ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ” αποφάσισε  τη χορήγηση ειδικής άδειας για τη σύναψη σύμβασης ενεχυρίασης και εκχώρησης μετοχών της TERNA FIBER και Σύμβασης Ενεχυρίασης και Εκχώρησης απαιτήσεων υπέρ των  EUROBANK  και ΠΕΙΡΑΙΩΣ ως εμπράγματη εξασφάλιση του Ομολογιακού Δανείου ύψους €405.123.146 που θα εκδώσει η εταιρεία TERNA FIBER για τη χρηματοδότηση του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRA – FAST BROADBAND με ΣΔΙΤ» για τις Γεωγραφικές Ζώνες (Lots) 2, 4, 5 και 6.

    Επίσης, θα συνάψει Σύμβαση Ομολογιακού Δανείου Μειωμένης Εξασφάλισης ύψους έως €75.000.000, μεταξύ της εταιρείας TERNA FIBER  και της GRID TELECOM   ως ομολογιούχων δανειστών, σχετικά με την υποχρέωσης της Εταιρείας ως Αρχικού Μετόχου να καταβάλει την Δεσμευτική Επένδυση κατά το λόγο της συμμετοχής της στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας TERNA FIBER ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέχει το 51% των μετοχών της TERNA FIBER και το 49% ανήκει στην  GRID TELECOM θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

    Η σύναψη των ανωτέρω συναλλαγών, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2024, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι δίκαιη και εύλογη για την Εταιρεία και είναι προς το εταιρικό συμφέρον καθώς συνδέονται άρρηκτα με την υλοποίηση του Έργου και την χρηματοδότηση αυτού.

    Σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης των Ορκωτών Λογιστών σημειώνεται πως στο πλαίσιο σύναψης της σύμβασης δανείου οι μέτοχοι της TERNA FIBER θα αναλάβουν τις ίδιες και αναλογικές υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της Συνδεδεμένης, καθώς οι συμβάσεις ενεχυρίασης θα συσταθούν επί του συνόλου των μετοχών και των απαιτήσεων από τις ομολογίες που θα εκδοθούν στα πλαίσια της Δευτερεύουσας Σύμβασης Χρηματοδότησης και όχι αποκλειστικά επί των μετοχών και που κατέχει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και των ομολογιών που θα αποκτήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

    Στόχος του Ultra Fast Broadband (UFBB)

    Στόχος του Ultra Fast Broadband είναι η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε 30 πόλεις, καλύπτοντας πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Φάση 1: 2023-2025: Κάλυψη 10 πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Ρόδος, Κέρκυρα, Χανιά, Μυτιλήνη)

    Φάση 2: 2025-2027: Κάλυψη 20 επιπλέον πόλεων



    ΣΧΟΛΙΑ