• Οι αγωγοί στον Σταθμό Συμπίεσης στους Κήπους

    Ενέργεια

    Στην τελική ευθεία η δοκιμαστική εισαγωγή φυσικού αερίου και στα 550χλμ του TAP στην Ελλάδα

    • Contributor

    Πιο κοντά στην έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας είναι ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη.

    Η δοκιμαστική λειτουργία του έργου προχωρά με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, καθώς είναι απαραίτητη η συμβολή και συνεργασία όλων όσων δραστηριοποιούνται ή πραγματοποιούν εργασίες κοντά στον αγωγό TAP και  πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές Οδηγίες ασφαλείας.

    Ο αγωγός TAP μήκους περίπου 878 χλμ., συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία. Όταν ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει δοκιμαστική λειτουργία στο τμήμα του αγωγού που διασχίζει την Αλβανία, και ακολούθως στο υποθαλάσσιο τμήμα προς την Ιταλία.

    Αφού ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία στο σύνολο του αγωγού, ο TAP θα είναι έτοιμος για την εμπορική του λειτουργία προσφέροντας στην Ευρώπη μία νέα πηγή φυσικού αερίου μέσω μίας νέας ενεργειακής οδού, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός πιο διαφοροποιημένου και ασφαλούς ενεργειακού μείγματος.

    Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 λοιπόν, ο TAP εισήγαγε φυσικό αέριο και στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι της ελληνικής όδευσης, από τις Σέρρες έως την Ιεροπηγή Καστοριάς και τα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Πλέον η φάση της δοκιμαστικής εισαγωγής φυσικού αερίου (commissioning) στο ελληνικό τμήμα του αγωγού TAP μπήκε στην τελική ευθεία, καθώς σύντομα θα ολοκληρωθεί στο ελληνικό τμήμα του αγωγού – που είναι και το μεγαλύτερο.

    Μάλιστα για πρώτη φορά θα δεχθεί αέριο και το αλβανικό τμήμα του αγωγού – για 4 χλμ., από τα σύνορα με την Ελλάδα έως τον μετρητικό σταθμό στη Βίγλιστα (Bilisht). Έτσι, τη σκυτάλη έπειτα θα πάρει η Αλβανία για να πραγματοποιήσει αντίστοιχες δοκιμές στο δικό της τμήμα του TAP, συνολικού μήκους 215 χλμ.

    Η εισαγωγή αερίου και στα 550 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού συνιστά σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου. Όπως αναφέρει και ο Barry Monk, Διευθυντής Λειτουργίας του Αγωγού για την Ελλάδα:

    «Η εισαγωγή φυσικού αερίου από τις Σέρρες στην Καστοριά, κι έπειτα στην άλλη πλευρά των ελληνο-αλβανικών συνόρων, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για τον TAP.

    Πλέον, έχει διοχετευθεί φυσικό αέριο και στα 550 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε το στόχο μας: να φέρουμε επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Η ασφάλεια παραμένει η βασική μας προτεραιότητα και αξία και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο της ομάδας μας, τους συνεργάτες, προμηθευτές και ιδιοκτήτες ή καλλιεργητές γης κατά μήκος του αγωγού, για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους».

    Υπενθυμίζεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία του ΤΑΡ είχε ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου 2019, με την άφιξη του πρώτου αερίου από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ στον ελληνικό σταθμό συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου,  σε ένα τμήμα 2 χλμ. του αγωγού στην Ελλάδα, μεταξύ του ποταμού Έβρου και του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους.

    Κατά τη δοκιμαστική λειτουργία (commissioning), ελέγχεται ότι η υποδομή είναι απόλυτα ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία – σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα λειτουργίας και ασφαλείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του commissioning και μετέπειτα, στη φάση εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, εφαρμόζονται  σύγχρονες μέθοδοι 24ωρης παρακολούθησης και πραγματοποιούνται έλεγχοι για τη διατήρηση της ακεραιότητας και ασφάλειάς του.

    Οι τοπικές κοινωνίες συμβάλλουν στην ασφάλεια του έργου

    Η απρόσκοπτη λειτουργία του έργου δεν θα γινόταν χωρίς τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, καθώς είναι απαραίτητη η συμβολή και συνεργασία όλων όσων δραστηριοποιούνται ή πραγματοποιούν εργασίες κοντά στον αγωγό TAP. Για αυτό, όσοι σχεδιάζουν εργασίες πλησίον του αγωγού και/ή των εγκαταστάσεών του, παρακαλούνται να ακολουθούν τις σχετικές Οδηγίες ασφαλείας που είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του TAP.

    Στις Οδηγίες αυτές υπάρχουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες που μπορούν ή όχι να πραγματοποιηθούν κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, τις Ζώνες «Περιορισμών Κυριότητας» και «Περιορισμών Δόμησης» του ΤΑΡ, αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειές τους σε περίπτωση εργασιών ή έκτακτης ανάγκης.

    Επίσης, ο ΤΑΡ έχει θεσπίσει τη Γραμμή Επικοινωνίας και Αναφορών 213 010 4500 (αστική χρέωση, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00) στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι πριν ξεκινήσουν εργασίες πλησίον του αγωγού, καθώς και τις 24ωρες Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης 210 555 0040 (αστική χρέωση) ή 800 118 1881 (κλήσεις μόνο από σταθερά, χωρίς χρέωση) για έκτακτα περιστατικά.

    Τα οφέλη από τη λειτουργία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP)                                             

    Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

    Ο TAP προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, και αποτελεί σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μία αλυσίδα αξίας ύψους 40 εκατ. δολαρίων και μήκους 3.500 χλμ. που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, ο TAP προσφέρει μία άμεση και οικονομικά ανταγωνιστική οδό μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ηπείρου συνολικά.