• Ενέργεια

    Στα ύψη οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μετά την πρόταση της EE για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

    • Bloomberg
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου φέτος, κίνηση που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και άνθρακα.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα εκτινάχθηκαν περισσότερο από 7%, διευρύνοντας τα κέρδη της Τρίτης.

    Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 25% του πετρελαίου της και το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Οι προτεινόμενες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την αποκοπή περισσότερων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, εντείνουν την ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, μόλις μια εβδομάδα αφότου η Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω διαφωνίας σχετικά με τους όρους πληρωμής.

    «Το κεντρικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες διακοπές των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο μέλλον», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management. «Ορισμένες από τις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο ενδέχεται να βιώσουν οικονομική στασιμότητα». Ο αναλυτής δεν αναμένει πλήρη διακοπή όλων των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Η ΕΕ στοχεύει στην απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που συνδέονται με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της διαμεσολάβησης, της τεχνικής βοήθειας και της χρηματοδοτικής βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες ήταν αντίθετες με μια ταχεία διακοπή του ρωσικού πετρελαίου, θα δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –μέχρι το τέλος του 2023 — για να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    Οι κίνδυνοι αυξάνουν τη νευρικότητα στην αγορά σχετικά με το πώς οι αγοραστές θα τηρήσουν τους νέους όρους πληρωμής της Gazprom. Η Ρωσία θέλει οι εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank  — έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια — ώστε οι πληρωμές να μπορούν να μετατραπούν στο ρωσικό νόμισμα. Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson είπε ότι το αίτημα θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων.

    Πολλοί αγοραστές που έχουν προθεσμίες πληρωμών τις επόμενες εβδομάδες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς να προχωρήσουν, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες για περισσότερες περικοπές προσφοράς.

    Αισιοδοξία από την Vitol

    «Οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανέβουν πριν υποχωρήσουν», δήλωσε ο Pablo Galante Escobar, επικεφαλής του LNG διεθνώς και του φυσικού αερίου και της ενέργειας στις EMEA, στην εταιρεία Vitol, στο περιθώριο συνεδρίου στο Άμστερνταμ. «Είμαστε αισιόδοξοι».

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκαν έως και 7,4% στα 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 9,8%. Ο άνθρακας αυξήθηκε κατά 8,5% και η γερμανική ισχύς για το επόμενο έτος, ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, κέρδισε έως και 7,1% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για φέτος.

    Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν επίσης άνοδο λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία, τον κορυφαίο παραγωγό ατομικής ενέργειας της ΕΕ.

    Η τιμή του φυσικού αερίου ισοδυναμεί με 32,50 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, η οποία είναι «πολύ υψηλή», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήταν λίγο πάνω από τα 8 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη.

    Ο ρόλος της Νορβηγίας

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την Ευρώπη να προσπαθήσει να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια. Ενώ η αντικατάσταση των τεράστιων ποσοτήτων θα ήταν ένα εγχείρημα-μαμούθ, οι χώρες αξιοποιούν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, προωθώντας σχέδια να διατηρήσουν τα εργοστάσια άνθρακα ανοιχτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυξήθηκαν την Τετάρτη μετά το τέλος ορισμένων προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

    Η Equinor ASA είπε ότι ήταν έτοιμη να προσθέσει περισσότερους όγκους, με το εργοστάσιο του Hammerfest LNG στη Βόρεια Νορβηγία να ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή στις 17 Μαΐου, μετά το κλείσιμο του λόγω πυρκαγιάς στα τέλη του 2020.

    Norwegian Flows Edge Up as Some Maintenance Ends
    Οι ροές της Νορβηγίας αυξάνονται καθώς τελειώνουν ορισμένες εργασίες συντήρησης

    «Με μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η κορυφαία προτεραιότητα της Equinor είναι η διασφάλιση ασφαλών και αξιόπιστων παραδόσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Opedal την Τετάρτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Προτείνει σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους – Στο στόχαστρο η Sberbank



    ΣΧΟΛΙΑ