• Ενέργεια

    Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος – Έρχονται αυξήσεις


    Σκληρότερος θα γίνει ο  ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος μετά τα πολύ υψηλά επίπεδα όπου κινήθηκαν οι χθεσινές δημοπρασία ΝΟΜΕ στις οποίες αγοράζουν ρεύμα οι προμηθευτές ενέργειας. Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα η τιμή ΝΟΜΕ  να κλείσει στα επίπεδα των 54,74 ευρώ ανά MWh/h. Στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου η τιμή είχε κάνει ρεκόρ στα 48,8 ευρώ ανά MWh/h που τώρα ξεπεράστηκε κατά πολύ.  Τα περιθώρια κέρδους μειώνονται για τις εταιρείες λιανικής και αναμένεται νέο κύμα συγκέντρωσης αφού στο νέο απαιτητικό πλαίσιο οι εταιρείες λιανικής είτε θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους πελάτες τους μειώνοντας  χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα είτε θα απορροφήσουν το αυξημένο κόστος μειώνοντας τα περιθώριά της. Σε κάθε περίπτωση μόνο οι μεγαλύτεροι θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

    Στη χθεσινή δημοπρασία, η μεγάλη ζήτηση ανέβασε τις τιμές αφού οι  περιορισμοί  που εισηγείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις εξαγωγές ρεύματος, δεν επηρέασαν μειώνοντας τη ζήτηση για εξαγωγή καθώς οι περιορισμοί αυτοί  δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα αλλά στις δημοπρασίες του 2019 και μετά, με αποτέλεσμα η ζήτηση να κινηθεί πολύ ψηλά  εκτοξεύοντας την τιμή.

    Η αυξημένη τιμή χονδρικής, σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή των ρύπων που σήμερα είναι στα 22 ευρώ ο τόνος και την ανοδική πορεία που ακολουθεί η μέση οριακή τιμή συστήματος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που προμηνύει αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Σημειώνεται ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι μπορούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος της χονδρικής στη λιανική, αφού η μέση  ΟΤΣ έχει ξεπεράσει τα 55 ευρώ. Στα συμβόλαια λιανικής προβλέπεται ρητά ότι η συμφωνηθείσα τιμή προς τον πελάτη θα παραμένει αμετάβλητη στην περίπτωση κατά την οποία η μέση μηναία ΟΤΣ κυμαίνεται από 45 έως 55 ευρώ ανά MWh.

    Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που η μέση ΟΤΣ παρουσιάζει διακύμανση στο εύρος τιμής από τα 0,045 – 0,055 ευρώ ανά kWh δεν έχει δικαίωμα αναπροσαρμογής, ενώ στην περίπτωση που η ΟΤΣ κινηθεί χαμηλότερα ή υψηλότερα μπορεί να αλλάξει το τιμολόγιο στον καταναλωτή. Η  μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 Οκτωβρίου και 14 Οκτωβρίου ανήλθε στα €68,82/MWh, αν και μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 3,92%.

    Ποιοι πήραν χθες ρεύμα

    Στη δημοπρασία βγήκαν χθες προς πώληση συνολικά 683 MWh/h. Συγκεκριμένα, 511 MWh/h που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα με την ετήσια κατανομή, και 172 MWh/h που αποτελούν επιπλέον ποσότητα λόγω απόκλισης από τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα.

    Σύμφωνα με  πληροφορίες αγόρασαν η ΗΡΩΝ: 155 MWh/h, η PROTERGIA: 136 MWh/h, η ELPEDISON: 126 MWh/h, η WATT+VOLT: 70 MWh/h, η NRG: 63 MWh/h, η VOLTERRA: 45 MWh/h, τα ΕΛΤΑ: 30 MWh/h, η GREEN: 28 MWh/h, ο ΟΤΕ: 10 MWh/h, η ΚΕΝ: 7 MWh/h, η UNICE: 5 MWh/h, η VOLTON: 4 MWh/h και η VIONER: 3 MWh/h.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιχειρηματικές κόντρες «υψηλής τάσης» με τη ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες από τα ΕΛΤΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΡΑΕ: Δημιουργούνται 4 νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

     



    ΣΧΟΛΙΑ