• Ενέργεια

    Συναινετικό διαζύγιο Κοπελούζου – Gazprom

    • NewsRoom
    Δημήτρης Κοπελούζος, εΠρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group

    Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group


    Να προχωρήσουν σε «διαζύγιο κοινή συναινέσει» αποφάσισαν ο Όμιλος Κοπελούζου και η ρωσική GAZPROM αναφορικά με την μέχρι τώρα κοινή τους εταιρία, την ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΚΑΖ.

    Η κοινή πορεία τους κράτησε 32 χρόνια και τώρα ο ρωσικός όμιλος αποχωρεί και πουλάει το μερίδιο του στον ελληνικό Όμιλο.

    Ο όμιλος Κοπελούζου γίνεται πλέον μοναδικός μέτοχος της Προμηθέας Gas.

    Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022 και μετά μειώνονται οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ ενεργειακές εταιρίες από την Ελλάδα έχουν συνάψει απ’ ευθείας συμβόλαια με την Gazprom.

    Οικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα χαρακτηρίζουν το συναινετικό διαζύγιο ως «αναμενόμενη εξέλιξη που θεωρείται κίνηση win win» μετά τις ραγδαίες γεωπολιτικές αλλαγές και την πλήρη αναδιαμόρφωση στην αγορά αερίου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

    Άλλωστε ο Όμιλος Κοπελούζου έχει στραφεί σε άλλες ενεργειακές δραστηριότητες και αγορές ενώ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι γενικότερες συναλλαγές με τη Μόσχα δεν είναι ιδιαίτερα αρεστές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο όμιλος που ίδρυσε ο Δημήτρης Κοπελούζος και διευθύνει σήμερα, μαζί με τον πατέρα του, ο γιος του, Χρήστος, έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές ενεργειακές υποδομές LNG (FSRU) με αιχμή το μεγάλο πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης.

    Η «Προμηθέας Gas» εισήγαγε στην Ελλάδα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κ.μ. ρωσικού αερίου ετησίως. Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η ποσότητα αυτή άρχισε να μειώνεται, για να φθάσει στα περίπου 500.000 κ.μ. Από αυτά, περί τα 400.000 κ.μ. συμφωνήθηκε πέρυσι να τα προμηθεύεται η ΔΕΗ απευθείας από τη Ρωσία.

    Έτσι, απέμειναν στην Προμηθέας Gas για διάθεση στην εγχώρια αγορά μόνον 100.000 κ.μ.

    Σήμερα, μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom Export έχουν επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας για 2 δισ. κ.μ. και η Mytilineos για περίπου 1 δισ. κ.μ..

    Η Προμηθέας Gas θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρία αερίου. Το υφιστάμενο συμβόλαιο της με την Gazprom θα διατηρηθεί έως τη λήξη του, το 2027.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να επικυρωθεί την προσεχή Παρασκευή από το ΔΣ της μητρικής Gazprom στη Μόσχα, η οποία συμμετέχει στην ελληνική εταιρεία μέσω της θυγατρικής Gazprom Export.

    Διαβάστε επίσης

    Δημήτρης Κοπελούζος: Ενδιαφέρον για τον αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολη -Μπουργκάς



    ΣΧΟΛΙΑ