• Ενέργεια

    Ρωσικό πετρέλαιο: Η τιμή του εκτινάχθηκε πάνω από το πλαφόν της G7 – Πονοκέφαλος για τις ναυτιλιακές

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν


    Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται και έχει εκτοξευτεί πολύ πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων που προβλέπουν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ομάδα των Επτά (G7) και οι σύμμαχοί της.

    Το αργό από τα δυτικά λιμάνια της χώρας έχει σημειώσει άνοδο μαζί με τα βασικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media Ltd.

    Το ρωσικό των Ουραλίων διαπραγματεύεται στα 85,35 δολάρια ανά βαρέλι από το λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική και στα 86 δολάρια από το Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

    Οι αξιωματούχοι της ομάδας G7 έχουν δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επανεξετάσουν το ανώτατο όριο προς το παρόν, παρά τις τιμές spot που εκτινάσσονται πολύ πάνω από το όριο για τις ρωσικές εξαγωγές, που έχει οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι όταν εμπλέκονται δυτικές ναυτιλιακές ή ασφαλιστικές υπηρεσίες.

    Το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, διατηρώντας παράλληλα τη ροή των βαρελιών από τη χώρα.

    Russian Oil Prices Surge | Urals crude closer to $100 than price cap of $60
    Αύξηση των τιμών του ρωσικού πετρελαίου | Το αργό Urals πλησιάζει τα 100 $

     

    Για να αποφευχθεί η παραβίαση των κυρώσεων, οι ευρωπαίοι ασφαλιστές και οι πλοιοκτήτες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που θα αποδεικνύει ότι το φορτίο που μεταφέρουν ή ασφαλίζουν αγοράστηκε κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι.

    Ωστόσο, οι περισσότεροι σπάνια έχουν πραγματική εικόνα για την αξία ενός φορτίου και έτσι πολλοί συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες παρά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αυτά είναι τα τάνκερ-φαντάσματα που μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο (Δείτε φωτο)

    S&P Global: Χρυσές δουλειές για τις ελληνικές ναυτιλιακές από το ρωσικό πετρέλαιο παρά την αύξηση της τιμής του πάνω από το πλαφόν

    215 τάνκερ από 41 σημαίες απενεργοποίησαν το σύστημα AIS – Μετέφεραν 102,4 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ