• Ενέργεια

    Προσφορά μετοχών ρεκόρ σχεδιάζει η Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών στον κόσμο τα τελευταία χρόνια αναμένεται να προχωρήσει η Σαουδική Αραβία, με την  Saudi Aramco να καταθέτει νέα δημόσια προσφορά μετοχών της, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές το Bloomberg αναφέρει ότι το βασίλειο διαβουλεύεται με σειρά συμβούλων διερευνώντας παράλληλα τη σκοπιμότητα μιας νέας προσφοράς στο χρηματιστήριο του Ριάντ. Η απόφαση φέρεται πώς θα έρθεις στο φως τη δημοσιότητας τις προσεχείς εβδομάδες, χωρίς όμως να έχει οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα.

    Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας, έχει δηλώσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 ότι η κυβέρνηση θα πουλήσει περισσότερες μετοχές του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα στο μέλλον και τα έσοδα θα μεταφερθούν στο κρατικό επενδυτικό ταμείο.

    Ακόμη και μια προσφορά 1% θα συγκέντρωνε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια για τη χώρα, που ξεκινά το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιό της για διαφοροποίηση της εγχώριας οικονομίας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει άμεσα περίπου το 90% της Aramco, ενώ ένα επιπλέον 8% κατέχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο.

    Να σημειωθεί δε, ότι οι μετοχές της Aramco υποχώρησαν έως και 4,7% την Τρίτη, δίνοντας χρηματιστηριακή αξία 2,1 τρισ. δολαρίων στη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία του κόσμου. Οι μετοχές της ξεπέρασαν φέτος δυτικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η Exxon Mobil.

    Επιπλέον, η Aramco έχει δεχτεί πιέσεις από τους μετόχους να καταβάλει μεγαλύτερα μερίσματα και να βελτιώσει την ελκυστικότητά της σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η BP και η Shell, οι οποίες πληρώνουν δισεκατομμύρια σε μερίσματα και εξαγορές. Οι πρόσθετες αποδόσεις ενδέχεται να ενισχύσουν τις πληρωμές των μετόχων της Aramco, που είναι ήδη οι μεγαλύτερες στον κόσμο, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Αυτό θα μπορούσε, αντίστοιχα, να προσελκύσει νέους διεθνείς επενδυτές.

    Η Aramco συγκέντρωσε σχεδόν 30 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2019, που ήταν και η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, παρότι στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εγχώριους επενδυτές.

    Όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει απότομα από τα μέσα του περασμένου έτους, μετά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Απρίλιο, μαζί με άλλα μέλη της συμμαχίας OPEC+, σε μια κίνηση που το Ριάντ ανέφερε ως «προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς».

    Διαβάστε επίσης:

    Υδατοδρόμια σε δύο ακόμη περιοχές της Εύβοιας



    ΣΧΟΛΙΑ