• Ενέργεια

    Ποιοι είναι οι πιο πράσινοι προμηθευτές ενέργειας- Τα ESG επιταχύνουν τον αγώνα δρόμου για χαμηλό αποτύπωμα

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Γιώργος Περιστέρης ΗΡΩΝ, Ευάγγελος Μυτιληναίος Protergia, Πάνος Νίκου Volterra, Αναστάσιος Παπαπαναγιώτου Watt and Volt, Αναστάσιος Λωσταράκος nrg (Motor oil)


    Ένα αγώνα δρόμου για όλο και πιο πράσινο ρεύμα κάνουν οι προμηθευτές ενέργειας, προσφέροντας στους πελάτες τους εκτός από ενέργεια… και χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Το εμπόριο μειωμένου αποτυπώματος άνθρακα …ανθίζει καθώς εκτός από περιβαλλοντική συνείδηση πλέον λόγω της ανάγκης συμμόρφωσης με τα ESG (περιβαλλοντικά κριτήρια ) σημαίνει για τους εταιρικούς και βιομηχανικούς πελάτες τους και βελτίωση του επενδυτικού τους προφίλ και χαμηλότερο κόστος.

    Σημειώνεται ότι το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε προμηθευτή ενέργειας, αυξάνει ή μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του πελάτη του.

    Οι καταναλωτές πλέον μπορούν να γνωρίζουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα από το μείγμα των ενεργειακών πηγών του προμηθευτής τους, από τις επίσημες εκθέσεις του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και έτσι να κερδίζουν από τις μειωμένες τιμές, να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος, να αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή τους με τα ESG και να αξιοποιούν τα «πράσινα πιστοποιητικά», εφόσον επιλέγουν καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ.

    Και βέβαια να επιλέγουν προμηθευτή και με κριτήριο το ενεργειακό αποτύπωμά του.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΑΠΕΕΠ στην κατάταξη για το 2020 όλοι οι προμηθευτές αύξησαν τη συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό τους μίγμα, σε σχέση με το 2019.

    Με βάση τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ η πιο πράσινη εταιρεία ήταν και το 2020  η WE Energy- EUNICE TRADING,  που κάλυψε το 100% των αναγκών των πελατών της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ακολουθεί η Ζενιθ με 89,29%, ΒΙΕΝΕΡ (88,48 %), η Μυτιληναίος (35,57%), η ‘Ηρων (34,87 %), η NRG (34,38%), η ΔΕΗ (28,76%), η Volterra με 28,47%, η Φυσικό Αέριο με 28,42%, η Elpedison (27,79%), η WATT&VOLT (27,38%).

    Το 2019 σημειώνεται ότι για όλες της εταιρείες (εκτός της WE Energy- EUNICE TRADING,  που ήταν στο 100% από ανανεώσιμες πηγές), η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό τους μίγμα ήταν χαμηλότερη. (Για τη ΒΙΕΝΕΡ 60,54%, τη Μυτιληναίος 24,3%, ‘Ηρων 22,43%,  Elpedison 21,74 %, η NRG 20,3 %, WATT&VOLT 19,95 %και η ΔΕΗ 17,59%.

    Ο ΔΑΠΕΕΠ σημειώνει ότι «με το άρθρο 48 του ν.4001/2011 κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλει να παρέχει στον πελάτη του στοιχεία σχετικά με τη συνεισφορά κάθε ενεργειακής πηγής στο συνο­λικό μείγμα καυσίμων του κατά το προηγούμενο έτος, με κατανοητό και σαφώς συγκρίσιμο τρόπο, καθώς και πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όσον αφορά τουλάχιστον τις εκπο­μπές CO2, που είναι αποτέλεσμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το συνολικό μείγμα καυσίμων του προμηθευτή».

    Εγγυήσεις Προέλευσης

    Η υψηλή επίδοση παραγωγής πράσινης καθαρής ενέργειας αντανακλά τη μεγάλη ποσότητα έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης (Guarantees of Origin- GoO/GO) προς εταιρικούς πελάτες.

    Οι εναλλακτικοί πάροχοι πράσινης καθαρής ενέργειας λοιπόν, εξασφαλίζουν Εγγυήσεις Προέλευσης ενέργειας από ηλεκτροπαραγωγή ΑΠΕ και στη συνέχεια τις μεταβιβάζουν στους εταιρικούς και βιομηχανικούς τους πελάτες.

    Βασικός σκοπός των Εγγυήσεων Προέλευσης είναι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον τελικό καταναλωτή,  καθώς έτσι πιστοποιείται ότι η συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει μια επιχείρηση μέσα στο διάστημα ενός έτους, αντιστοιχεί σε ισόποση ενέργεια προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές.

    Η Εγγύηση Προέλευσης είναι ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται για 1MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) ή Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), φέρει το σύνολο της πληροφορίας που αφορά την παραγωγή της και έχει διάρκεια ζωής δώδεκα μήνες.

    Οι κανόνες για την έκδοση και τη διαχείριση των Εγγυήσεων Προέλευσης ορίστηκαν με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28/ΕΚ, ενώ η Οδηγία 2012/27/ΕΕ περιέλαβε στο καθεστώς των Εγγυήσεων Προέλευσης, την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΣΗΘΥΑ. Ο θεσμός ενισχύθηκε και επεκτάθηκε στο βιοαέριο, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, με την Οδηγία 2018/2001/ΕΕ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ