• Ενέργεια

    Ποιοι αγοράζουν το ρωσικό LNG που δεν θέλει η Δύση

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς LNG

    αγωγοί μεταφοράς LNG


    Οι κορυφαίοι εισαγωγείς LNG της Κίνας εξετάζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο να αγοράσουν επιπλέον καύσιμο από τη Ρωσία, προκειμένου να επωφεληθούν από τις φθηνές τιμές.

    Κινεζικές κρατικές εταιρείες, όπως η Sinopec και η PetroChina, βρίσκονται σε συζητήσεις με προμηθευτές προκειμένου να αγοράσουν φορτία καυσίμων από τη Ρωσία, με μεγάλο discount, αναφέρουν πληροφορίες. Ορισμένοι εισαγωγείς σκέφτονται μάλιστα, να χρησιμοποιήσουν ρωσικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αγοράς LNG για λογαριασμό τους, προκειμένου να κρύψουν τις κινήσεις τους από τους συμμάχους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Οι περισσότεροι εισαγωγείς LNG σε όλο τον κόσμο δεν αγοράζουν ρωσικά φορτία υπό τον φόβο μελλοντικών κυρώσεων ή για να μην βλάψουν την φήμη τους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει την πίεση εναντίον της Μόσχας. Οι κινεζικές εταιρείες είναι ίσως οι μοναδικές που είναι πρόθυμες να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο.

    Όπως αναφέρει το bloomberg, μιμούνται μία παρόμοια τακτική των κινεζικών διυλιστηρίων πετρελαίου, που αγοράζουν διακριτικά φθηνό ρωσικό αργό το οποίο δεν θέλουν οι υπόλοιπες χώρες. Αρκετές αποστολές LNG είχαν ήδη αγοραστεί από Κινέζους εισαγωγείς τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι έμποροι.

    Το ρωσικό LNG διαπραγματεύεται με έκπτωση άνω του 10% σε σχέση με τις συνήθεις αποστολές της Βόρειας Ασίας. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο – ρεκόρ τον περασμένο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί σημαντικές ελλείψεις.

    Είναι βέβαιο ότι η Κίνα δεν έχει απόλυτη ανάγκη από LNG καθώς ο ήπιος καιρός και οι φόβοι για lockdown λόγω Covid-19 έχουν περιορίσει τη ζήτηση. Ωστόσο, το ρωσικό αέριο με μεγάλη έκπτωση μπορεί να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης της χώρας προτού οι τιμές αυξηθούν ξανά αυτό το καλοκαίρι.

    Οι αγοραστές LNG από την Κίνα αναζητούν να αγοράσουν φορτία μέσω διμερών συζητήσεων προκειμένου να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ στη spot αγορά. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές, αγοράζοντας μικρές ποσότητες.

    Αντί να συμμετέχουν απευθείας σε ρωσικούς διαγωνισμούς πώλησης LNG, οι κινεζικές εταιρείες επιδιώκουν να χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες οι οποίες αγοράζουν για λογαριασμό τους το καύσιμο, ώστε για να κρύψουν τις προμήθειες τους, ανέφεραν οι έμποροι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ