• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Βαδίζει προς έκτη εβδομάδα κερδών παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ

    • Bloomberg
    Πετρέλαιο


    Tο πετρέλαιο βαδίζει προς έκτη εβδομάδα ανόδου μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μέτρια αύξηση της παραγωγής, εξέλιξη που δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για διεύρυνση του ελλείμματος προσφοράς.

    Το καρτέλ των παραγωγών συμφώνησε σε μια αύξηση που ανέρχεται μόλις στο 0,4% της παγκόσμιας ζήτησης για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπήρχαν εικασίες ότι οι Σαουδάραβες προετοιμάζονταν να αντλήσουν σημαντικά περισσότερα αποθέματα στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ, ενώ υπήρξαν και σενάρια για εξαίρεση της Ρωσίας από τις μηνιαίες συμφωνίες προμήθειας της συμμαχίας.

    Αυτό δεν συνέβη, με το West Texas Intermediate να κλείνει με άνοδο 1,4% μετά την απόφαση, φτάνοντας κοντά στα 116 δολάρια το βαρέλι στην Ασία την Παρασκευή. Μια έκθεση που δείχνει ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν υπερδιπλάσια σε σχέση με το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, ανέδειξε το αυξανόμενο έλλειμμα προσφοράς.

    WTI crude is set for a sixth weekly gain
    Η τιμή του αργού WTI αναμένεται να σημειώσει κέρδη για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα

    Οι υπουργοί των χωρών μελών ενέκριναν αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε αντίθεση με τις αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα τους προηγούμενους μήνες.

    Η Ρωσία υποστήριξε το σχέδιο και οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μόλις 11 λεπτών, είπαν οι εκπρόσωποι.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε, στην πράξη, να σημαίνει 132.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα πραγματικής πρόσθετης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ, ανέφερε σε σημείωμα η Citigroup. Οι τιμές ανέβηκαν υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές αξιολόγησαν την κίνηση της ΕΕ, τα lockdown στην Κίνα άρθηκαν και η καλοκαιρινή περίοδος που σηματοδοτεί την αύξηση των οδικών ταξιδιών στις ΗΠΑ ξεκίνησε, ανέφερε.

    «Οι συμφωνημένες αυξήσεις της προσφοράς φαίνονται μεγάλες στα χαρτιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι απίθανο η συμμαχία να καταφέρει να πετύχει αυτούς τους στόχους παραγωγής», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Η ρωσική παραγωγή είναι πιθανό να πέσει χαμηλότερα τους επόμενους μήνες».

    Η πρόβλεψη της ING για το Brent κατά μέσο όρο στα 122 δολάρια το βαρέλι κατά το δεύτερο εξάμηνο παραμένει αμετάβλητη, είπε.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του WTI υποχώρησαν κατά 0,4% στα 116,38 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια του brent υποχωρούσαν κατά 0,3% στα 117,30 δολάρια μετά την άνοδο κατά 1,1% που σημείωσαν την Πέμπτη.

    Η αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ δεν θα ήταν αρκετή για να εξισορροπήσει μια αγορά που μεταβάλλεται σε έλλειμμα λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα, ανέφερε σε σημείωμα η Goldman Sachs. Επανέλαβε την πρόβλεψή της για το Brent κατά μέσο όρο στα 125 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συμφωνία στον OPEC+ για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, στα 648.000 βαρέλια την ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ