• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα ανόδου με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά για για τρίτη ημέρα, κλείνοντας άλλη μια ταραχώδη εβδομάδα συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την προοπτική απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού και την αβεβαιότητα σχετικά με την αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Κίνα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, αλλά εξακολουθούν να βαδίζουν σε εβδομαδιαία πτώση.

    Ορισμένα κράτη της ΕΕ δήλωσαν ότι το μπλοκ ίσως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου εάν δεν καταφέρει να πείσει την Ουγγαρία να συμφωνήσει με το εμπάργκο.

    Οι αρχές του Πεκίνου διέψευσαν τις φήμες ότι η πρωτεύουσα θα μπει σε lockdown, καθώς οι περιορισμοί για τον ιό στη Σαγκάη παρατείνονται.

    Oil set to eke out weekly loss after volatile week
    Το πετρέλαιο αναμένεται να σημειώσει απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας μετά από την έντονη αστάθεια των προηγούμενων ημερών

    Το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο άνω του 40% φέτος, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, αν και το ξέσπασμα του ιού στην Κίνα και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν σε αστάθεια τις συναλλαγές από τα τέλη Φεβρουαρίου.

    «Αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι το Brent θα δοκιμάσει και πάλι την υψηλή τιμή του πρόσφατου εύρους γύρω στα 116 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς για την Oanda Asia Pacific. «Η πίεση στις προμήθειες ντίζελ παγκοσμίως είναι ένας άλλος υποστηρικτικός παράγοντας».

    Οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της συρρίκνωσης των αμερικανικών αποθεμάτων καυσίμων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που αυξάνονται τα οδικά ταξίδια, μαζί με την προοπτική για επιθετική νομισματική σύσφιξη μετά την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

    Τα συμβόλαια λήξης Ιουνίου του WTI σημείωναν νωρίτερα άνοδο 1% και διαπραγματεύονταν στα 107,16 δολάρια το βαρέλι. Στο σύνολο της εβδομάδας υποχωρούν κατά 2,3%.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του brent ενισχύονταν κατά 1,2%, στα 108,78 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Τα κράτη της ΕΕ δήλωσαν ότι μια καθυστέρηση στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα επιτρέψει στο μπλοκ να προχωρήσει με το υπόλοιπο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το πλήρες πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απαγόρευσης του πετρελαίου, μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών συναντηθούν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωμάτες.

    Στο μεταξύ, τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 50% φέτος, παρά το γεγονός ότι πολλοί αγοραστές αποφεύγουν το αργό της χώρας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, με την ΕΕ να αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή της τον Απρίλιο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή του την Πέμπτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αύξανε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 55% στη χώρα

    Η Saudi Aramco εκθρόνισε την Apple και έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία παγκοσμίως



    ΣΧΟΛΙΑ