• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση κοντά στα 100 δολάρια μετά τη βουτιά

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο σταθεροποιείται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, δήλωσαν ότι η βουτιά που σημείωσε την Τρίτη λόγω των φόβων πως η ύφεση θα βλάψει τη ζήτηση ήταν υπερβολική και οι προοπτικές για την κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα βελτιώθηκαν.

    Το West Texas Intermediate σημείωσε μικρή μεταβολή μετά την κατάρρευση κατά 8%, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη  Απριλίου, καθώς η αυξανόμενη ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης προκάλεσε sell-off στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του αργού. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση υπερέχει της προσφοράς και τα αποθέματα πλησιάζουν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, αν και η Citigroup  έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές μπορεί να πέσουν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

    Oil benchmarks Brent, WTI have slumped on recession concerns
    Οι δείκτες αναφοράς του πετρελαίου Brent, και του WTI έχουν υποχωρήσει λόγω των ανησυχιών για την ύφεση

    Το τρίτο τρίμηνο των συναλλαγών ξεκίνησε με αστάθεια για το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση προκάλεσαν αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, να αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, οι επενδυτές αποτιμούν τις συνέπειες μιας οικονομικής επιβράδυνσης, ακόμη και όταν οι φυσικές αγορές αργού συνεχίζουν να δείχνουν σημάδια αντοχής και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

    «Ενώ οι πιθανότητες ύφεσης πράγματι αυξάνονται, είναι νωρίς για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε αυτές ανησυχίες», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένου του Damien Courvalin. «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος να υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ».

    Η ενίσχυση του δολαρίου έκανε πιο ακριβά τα εμπορεύματα αυτή την εβδομάδα, καθώς το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε ράλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Η άνοδος του δολαρίου καθιστά τις πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο πιο ακριβές για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

    Ωστόσο, στην Κίνα υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο βγαίνει από τα lockdown τα οποία έπληξαν σημαντικά τη ζήτηση. Η συνολική κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ τον περασμένο μήνα ήταν σχεδόν στο 90% των επιπέδων του Ιουνίου 2019, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    Τα συμβόλαια Αυγούστου του WTI ενισχύθηκαν κατά 0,3% στα 99,75 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου του brent σημείωσαν άνοδο 0,8%, στα 103,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE, μετά από τις απώλειες 9,5% που κατέγραψαν την Τρίτη.

    Το αργό είχε υποστηριχθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τις διακοπές στις προμήθειες, καθώς και από τις μειώσεις στα βασικά αποθέματα των ΗΠΑ. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δεν μπόρεσαν να επιτύχουν πλήρεις αυξήσεις της προσφοράς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κατάρρευση του πετρελαίου μέχρι και στα 45 δολάρια βλέπει η Citi

    Μεντβέντεφ: Το πετρέλαιο θα φτάσει τα 300-400 δολάρια το βαρέλι



    ΣΧΟΛΙΑ