• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Νέα πτώση κοντά στα χαμηλό Ιανουαρίου με φόντο το ισχυρό δολάριο

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς η περαιτέρω άνοδος του δολαρίου και τα στοιχεία που δείχνουν περισσότερα αποθέματα στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μειώσει την παραγωγή.

    Το West Texas Intermediate βυθίστηκε κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε ρεκόρ, καθώς ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Μπάιντεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια χαλιναγώγησης του.

    Στο μεταξύ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου θα ανακοινώσει ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πληροφορίες. Τα επίσημα στοιχεία θα ακολουθήσουν αργότερα Τετάρτη.

    WTI sinks as greenback strength makes commodities more expensive
    Το WTI βυθίζεται καθώς η άνοδος του δολαρίου καθιστά τα εμπορεύματα πιο ακριβά

    Ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού αργού παραμένει σε τροχιά για να σημειώσει την πρώτη τριμηνιαία πτώση του σε περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω των ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει την κατανάλωση ενέργειας καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να μετριάσουν τον πληθωρισμό.

    Η Goldman Sachs δήλωσε ότι τα εμπορεύματα έχουν παγιδευτεί σε έναν κύκλο αρνητικών σχολίων και αδυναμίας, επικαλούμενη παράγοντες όπως το δολάριο.

    Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος — την οποία πυροδότησε η πιο επιθετική τροχιά αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 — καθιστά τα εμπορεύματα με τιμές σε δολάρια πιο ακριβά για τους περισσότερους αγοραστές. Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Fed βρίσκονται στο προσκήνιο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του James Bullard, να επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να δαμάσουν τα κέρδη των τιμών.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του WTI υποχωρούσαν κατά 1,4% στα 77,43 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του brent με πτώση 1,4% διαπραγματεύονταν στα 85,10 δολάρια το βαρέλι στο ICE, ενώ αυτά του Δεκεμβρίου βρίσκονταν στα 83,79 δολάρια με απώλειες 1,3%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρωσική πρόταση στον ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής πετρελαίου

    Ενεργειακή κρίση: Χειρότερη από το 2009 η ύφεση στην Ευρώπη αν δεν βρεθεί λύση



    ΣΧΟΛΙΑ