• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Νέα άνοδος της τιμής πάνω από τα 109 δολάρια

    • Bloomberg
    δεξαμενές πετρελαίου

    δεξαμενές πετρελαίου


    Το πετρέλαιο σημειώνει νέο άλμα καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ενδέχεται να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία μετά από τις εικαζόμενες θηριωδίες εναντίον Ουκρανών αμάχων.

    Το West Texas Intermediate ξεπέρασε τα 105 δολάρια το βαρέλι αφού έκλεισε 4% υψηλότερα τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε δύο εβδομάδες. Πάνω από τα 109 δολάρια διαμορφώνονταν νωρίτερα το brent.

    Η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος είπε ότι αυτά ενδέχεται να περιέχουν περισσότερους περιορισμούς στην ενέργεια.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αργότερα την Τρίτη.

    U.S. oil benchmark WTI gains on prospect of fresh Russian sanctions
    Κέρδη του αμερικανικού δείκτη αναφοράς πετρελαίου WTI υπό την προοπτική νέων ρωσικών κυρώσεων

    Το πετρέλαιο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 το πρώτο τρίμηνο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας διέκοψε τον εφοδιασμό σε μια ήδη σφιχτή αγορά, η οποία βρισκόταν αντιμέτωπη με αυξημένη ζήτηση και μείωση των αποθεμάτων.

    Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και υπάρχει δυναμική για κάποια μορφή παρόμοιας δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η εξάρτησή της από τις ροές της γειτονικής χώρας είναι μεγαλύτερη.

    «Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απεμπλακεί από την ενεργειακή αγορά της Ρωσίας με το πάτημα ενός κουμπιού, πιστεύω ότι αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς στην Oanda Asia Pacific Pte. Οι κινήσεις στην Ασία μπορεί να επιδεινωθούν από τη μειωμένη ρευστότητα, με το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα να σταματούν για διακοπές, πρόσθεσε.

    Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει τον δεύτερο μήνα, η Ρωσία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι τα στρατεύματά της σφαγιάζουν αμάχους στη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

    Η πιθανότητα νέων περιορισμών αντισταθμίζει τον αντίκτυπο που θα έχει στην τιμή του πετρελαίου η απόφαση των ΗΠΑ για απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών της αποθεμάτων. Άλλες χώρες έχουν πει ότι θα προβούν επίσης σε απελευθερώσεις αποθεμάτων πετρελαίου.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 1,9%, στα 105,23 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του brent εκτινάχθηκαν κατά 1,9% στα 109,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Η Goldman Sachs ανέφερε ότι η αγορά πιθανότατα είχε έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες, με τα αποθέματα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

    Πολλές δυτικές εταιρείες δεν λαμβάνουν ρωσικό αργό, αν και οι εξαγωγές κατευθύνονται με χαμηλότερες τιμές σε αγοραστές στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποιοι αγοράζουν το ρωσικό LNG που δεν θέλει η Δύση



    ΣΧΟΛΙΑ