• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Aύξηση της τιμής στα 85 δολάρια για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο

    • Bloomberg
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Τα futures του αμερικανικού αργού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, με φόντο τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, τη ισχυρή ζήτηση και τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο.

    Το West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε έως και 1,8% στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent πλησίασε τα 89 δολάρια το βαρέλι. Οι περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του έχουν περιορίσει την αγορά σε μια εποχή που η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει ισχυρή.

    Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές.

    Τα hedge funds εμφανίζονται όλο και πιο αισιόδοξα για το αργό πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, με τις καθαρές long θέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων στο Brent να βρίσκονται σε υψηλό 13 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία του ICE Futures Europe.

    Οι τιμές διαπραγματεύονται με ισχυρά premiums σε σχέση με τις μελλοντικές, γεγονός που δείχνει ότι οι traders είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για να εξασφαλίσουν βαρέλια για άμεση παράδοση.

    Crude Climbs to $85 | Prices have been pushing steadily higher over recent months
    Η τιμή του αργού πετρελαίου σκαρφάλωσε στα 85 δολάρια

    «Μια κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή συνέπεσε με πιο στέρεα θεμελιώδη δεδομένα για το πετρέλαιο», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING Groep NV.

    «Η αγορά είναι πιο σφιχτή χάρη στις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, γεγονός που φαίνεται από τη δυναμική που έχουμε δει στα spreads των χρονικών περιόδων.»

    Τα αμερικανικά futures έχουν αυξηθεί κατά 19% φέτος. To ράλι ανόδου θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα δοκιμασία για τον πληθωρισμό σε μια χρονιά εκλογών, με τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 3,50 δολάρια το γαλόνι αυτή τη στιγμή.

    Αυτές οι πιέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά θα ενισχύσουν τα ταμεία των μεγάλων εξαγωγικών χωρών και των εταιρειών πετρελαίου.

    Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να επιβεβαιώσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής του στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση των μελών του. Αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το BloombergNEF.

    Τα συμβόλαια Ιουνίου του brent διαπραγματεύονταν στα 88,74 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,5%.

    Τα συμβόλαια Μαΐου του WTI σημείωναν άνοδο 1,6% και κυμαίνονταν στα 85,07 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Shell: Στο εφετείο κατά της «ιστορικής» απόφασης για το κλίμα – Οι κατηγορίες των ακτιβιστών

    THEON: Παρέδωσε 2.000 συστήματα νυχτερινής όρασης στην Εσθονία

    BC Partners: Σενάρια για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος απόκτησης της Ίντερ Μίλαν



    ΣΧΟΛΙΑ