ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα ώθηση στην παραγωγή πετρελαίου ενδέχεται να δώσει ο OPEC+ τον Ιούνιο, καθώς αρκετά μέλη του μπλοκ σχεδιάζουν να προτείνουν δεύτερη διαδοχική αύξηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.
Η πρόταση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά τετραετίας, πιεζόμενες από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την πρόσφατη απόφαση του OPEC+ να αυξήσει απρόσμενα την παραγωγή.
Τον Μάιο, η συμμαχία OPEC+ – η οποία περιλαμβάνει μέλη του OPEC και άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Ρωσία – συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα, τριπλάσιο όγκο από τον αρχικά προβλεπόμενο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και ενίσχυσε τις πιέσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διεργασίες και μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, ορισμένα μέλη επιθυμούν να προχωρήσουν σε ανάλογη αύξηση και για τον Ιούνιο. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση οκτώ χωρών-μελών του OPEC+ στις 5 Μαΐου.
Η τάση για αυξημένη παραγωγή έχει ωστόσο προκαλέσει εντάσεις εντός της ομάδας, μεταξύ των χωρών που τηρούν πιστά τις ποσοστώσεις και αυτών που τις υπερβαίνουν συστηματικά. Η Σαουδική Αραβία και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Η όποια απόφαση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας όσο και στις γεωπολιτικές ισορροπίες, με δεδομένες τις ήδη ευαίσθητες συνθήκες στις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Η προοπτική δεύτερης διαδοχικής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+ εντείνει τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η προσφορά μπορεί να ξεπεράσει τη ζήτηση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια ανάπτυξη δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και η ζήτηση από την Κίνα παραμένει αδύναμη.
Η πτώση των τιμών σε χαμηλά τετραετίας έχει ήδη επηρεάσει τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και τις μετοχές μεγάλων ενεργειακών εταιρειών. Αν ο ΟΠΕΚ+ προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, είναι πιθανό να δούμε νέο γύρο μεταβλητότητας στις αγορές εμπορευμάτων, αυξημένες πιέσεις στον κλάδο ενέργειας, αλλά και επιπτώσεις στα νομίσματα πετρελαιοεξαρτώμενων οικονομιών.
Η αντίδραση των ΗΠΑ και των μεγάλων αγοραστών θα είναι καθοριστική για την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης
EcoLog (Πήτερ Λιβανός): Συμμετέχει σε μεγάλο deal γα τον πρώτο διάδρομο υγροποιημένου υδρογόνου
Υπουργείο Ενέργειας: Στο στόχαστρο ρευματοκλοπές- ενεργειακός τουρισμός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρωαγορές: Έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Stoxx 600, παρά την ψυχρολουσία από τις ΗΠΑ
- Γεωργιάδης: Διαρκής και όχι για δύο χρόνια, η πρόσβαση των ανασφάλιστων νεφροπαθών για αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
- Πούτιν: Βέβαιος ότι θα αποκαταστήσει τελικά τις σχέσεις του με την Ευρώπη
- Το νέο καινοτόμο τακτικό UAS VTOL Blackbird της UCANDRONE στην DEFEA 2025
