• Ενέργεια

    NGHC: «Mega deal» για μονάδα πράσινου υδρογόνου αξίας 8,4 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom

    O CEO της NGHC, David R. Edmondso με τον Σουλτάνο Bbin Khalid, Deputy CEO της SIDF (Πηγή: nghc.com)


    Ένα τεράστιο «deal» έκλεισε η κοινοπραξία NEOM Green Hydrogen Company (NGHC) της Σαουδικής Αραβίας, για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, συνολικής επενδυτικής αξίας 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την φιλοδοξία η μονάδα να παράγει πράσινη αμμωνία έως το 2026.

    Οι συμφωνίες χρηματοδότησης υπογράφηκαν με 23 τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς τράπεζες, αλλά και επενδυτικές εταιρείες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ενώ η NGHC έχει συνάψει τις συμφωνίες Μηχανικής, Προμηθειών και Κατασκευών (EPC) με την Air Products αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Εξασφάλισε επίσης μια αποκλειστική 30ετή συμφωνία με την Air Products για όλη την πράσινη αμμωνία που θα παράγεται στις εγκαταστάσεις, η οποία θα ξεκλειδώσει τις οικονομικές δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα.

    Επιπλέον, η NGHC ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί για το έργο, έχει πιστοποιηθεί από την S&P Global ότι τηρεί τις αρχές των πράσινων δανείων και είναι μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις έργων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πράσινου δανείου.

    Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο κατασκευάζεται επί του παρόντος στο Oxagon της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το έργο ανήκει εξίσου στους τρεις εταίρους.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023, το υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας χορήγησε την πρώτη του άδεια βιομηχανικής λειτουργίας στην NGHC, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός υδρογόνου στον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του ως βασικός παράγοντας στον ενεργειακό τομέα.

    “Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι η NGHC, μαζί με τους τρεις συνεργάτες μας ACWA Power, Air Products και NEOM, πέτυχαν ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στο έργο μας, επιτυγχάνοντας οικονομικό κλείσιμο στη μεγαλύτερη πράσινη μονάδα υδρογόνου στον κόσμο με 23 τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες”, ανέφερε σχετικά ο David Edmondson,  Διευθύνων Σύμβουλος της NGHC.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Ξεκάθαρο το μήνυμα των πολιτών για πολιτική σταθερότητα

    Γιώργος Τσίπρας: «Ο κόσμος μας είπε φτάνει πια»



    ΣΧΟΛΙΑ