• Ενέργεια

    Γιώργος Αμυράς: Ο Σταθάκης λέει ψεύδη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    • NewsRoom
    αμυρας

    Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γ.Αμυράς


    Η χώρα μας απέχει ακόμα αρκετά από τον στόχο για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζει ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γ. Αμυράς, κατηγορώντας τον κ. Γ.Σταθάκη για «ψευδείς διαβεβαιώσεις».

    Όπως αναφέρει ο κ. Αμυράς, το 2016 είχαμε 24% μερίδιο ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τη στιγμή που ο στόχος για το 2020 είναι μερίδιο 40%.

    Το περασμένο διάστημα, τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης, όσο κι ο αναπληρωτής του κ. Φάμελλος, διαβεβαίωναν τους πολίτες με κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους στόχους της για μερίδιο ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας.

    Όπως σημειώνει ο κ. Αμυράς, σταχυολογώντας από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, διαβάζουμε πως ο κ. Σταθάκης:

    • Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Invest in Greece Forum στις 12 Δεκεμβρίου 2016 είπε πως «η Ελλάδα ήδη έχει επιτύχει το 18% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές»
    • Στη Συνέντευξή του στο Ρ/Σ Κόκκινο στις 4 Ιανουαρίου 2017 δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ήδη έχει φτάσει το 18%, πιάνοντας το στόχο του 2020»
    • Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Ενέργειας Κανιέτε στις 19 Ιανουαρίου 2017 δήλωσε «Θα συνεχίσει η προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνά ήδη το 18%»

    Στο ίδιο πνεύμα και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Φάμελλος που στην ομιλία του στην αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στις 3 Μαρτίου 2017 είπε πως «η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει το στόχο διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2020»

    Γνωρίζοντας πως διαβεβαιώσεις σαν τις παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ο βουλευτής του Ποταμιού υπέβαλε στις 28 Φεβρουαρίου κοινοβουλευτική ερώτηση στο ΥΠΕΝ με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για:

    • Τα τελευταία επίσημα δεδομένα για μερίδια ΑΠΕ στη χώρα μας
    • Τις εκτιμώμενες ανάγκες για νέα ισχύ ΑΠΕ που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για το 2020
    • Τα συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλισθεί η επίτευξη των εθνικών στόχων

    Η απάντηση του υπουργού -η οποία μάλιστα εκδόθηκε 4 μήνες αργότερα- αποκαλύπτει βάσει επίσημων στοιχεία και εκτιμήσεων πως τα 3 τελευταία χρόνια (2014-2016) το μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έχει μείνει πρακτικά στάσιμο τη στιγμή που πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 30% (από 15,4% σε 20%) μέσα σε μόλις 4 χρόνια μέχρι το 2020.

    Ειδικότερα για τον επιμέρους στόχο για 40% μερίδιο ΑΠΕ το 2020 στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η επίτευξή του φαντάζει πλέον μη ρεαλιστική, καθώς η Ελλάδα μόλις 4 χρόνια νωρίτερα είχε αντίστοιχο μερίδιο 24%, ενώ το υψηλό μερίδιο ΑΠΕ σε θέρμανση/ψύξη οφείλεται κυρίως στη χρήση καυσόξυλων για οικιακή θέρμανση, για την οποία η ακρίβεια των στοιχείων εύλογα αμφισβητείται.

    «Αναρωτιέται κανείς αν ο Υπουργός συνειδητά καθησύχαζε και παραπληροφορούσε τους πολίτες ή αν όντως δεν γνώριζε το πού βρίσκεται η χώρα μας στην προσπάθειά της γύρω από τα τόσο κρίσιμα και κομβικά ζητήματα της προώθησης των ΑΠΕ και του μετασχηματισμού του ενεργειακού μας συστήματος» επισημαίνει ο κ. Αμυράς και προσθέτει:

    «Ανησυχητικό είναι επίσης πως και μέσα στις ψευδείς διαβεβαιώσεις του, ο κ. Σταθάκης με απόλυτη συνέπεια αναφερόταν συνεχώς στο στόχο της χώρας για 18% ΑΠΕ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ και ποτέ στον πιο φιλόδοξο στόχο 20% ΑΠΕ που το Κοινοβούλιο είχε νομοθετήσει στο Ν.3851/2010 ούτε βέβαια στον ειδικότερο στόχο για 40% στον ηλεκτρισμό, στόχοι οι οποίοι βέβαια ισχύουν όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η απάντηση του ΥΠΕΝ.»

    Τέλος, χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως αναφέρει ο βουλευτής του Ποταμιού, τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση της ερώτησης, το Υπουργείο δεν κατάφερε να απαντήσει στα άλλα 2 ερωτήματα της κοινοβουλευτικής ερώτησης και τονίζει πως η αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις ΑΠΕ και τις σχετικές εθνικές δεσμεύσεις, σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς για αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα εμμονές της για διαιώνιση του λιγνίτη για δεκαετίες ακόμα, τουλάχιστον ανησυχία πρέπει να μας προκαλούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Περιστέρης: Πώς θα επενδύσω στην χώρα μου 300 εκατ. ευρώ το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατυχία να ασχολείσαι με ΑΠΕ στην Ελλάδα – Δέκα χρόνια για μια άδεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θεωρούν «συνωμοσία» των Κινέζων την κλιματική αλλαγή!

     



    ΣΧΟΛΙΑ