• Ενέργεια

    Νέο σκάνδαλο: ΤΑ ΕΛΤΑ παρακρατούσαν τα λεφτά των άλλων για να ασκούν εμπορική πολιτική

    ΕΛΤΑ


    Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την απίστευτη πρακτική των ΕΛΤΑ να παρακρατούν χρήματα που προορίζονται για τη ΔΕΗ (και ενδεχομένως και για άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος) προκειμένου να καλύψουν δικά τους ταμειακά κενά, οι οποίες έχουν πολύ σοβαρές προεκτάσεις, όχι μόνο για τους καταναλωτές που εξαιτίας αυτής της πρακτικής έχασαν τις εκπτώσεις τους (καθώς η πληρωμή τους εμφανιζόταν στη ΔΕΗ ως ληξιπρόθεσμη, και άρα έχαναν το -15% για τους συνεπείς πελάτες), αλλά κυρίως για την ίδια την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Με επιστολή της προς όλους τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των περιπτώσεων καθυστέρησης καταβολής των πληρωμών από τα ΕΛΤΑ, το μέσο όρο της καθυστέρησης και το ύψος των οφειλόμενων ποσών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο σε πελάτες της ΔΕΗ, αλλά και σε καταναλωτές που ανήκουν σε άλλο πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.

    Προφανώς, όλα αυτά είναι εξοργιστικά. Όμως δεν θα ήταν τόσο εξοργιστικά αν δεν υπήρχε μία λεπτομέρεια: Τα ΕΛΤΑ είναι επίσης πάροχος ρεύματος! Μπορεί πολλοί να μην το γνωρίζουν, γιατί η διείσδυσή τους στην αγορά δεν είναι μεγάλη, όμως και τα ΕΛΤΑ έχουν άδεια προμηθευτή ρεύματος, και έχουν πελατεία στη χαμηλή και τη μέση τάση. Επομένως, η παρακράτηση χρημάτων ανταγωνιστών των ΕΛΤΑ για να χρηματοδοτήσουν τις δικές τους δραστηριότητες και να ασκούν τη δική τους εμπορική πολιτική προφανώς και εγείρει νομικά θέματα, τα οποία σίγουρα θα απασχολήσουν τη ΡΑΕ και τις προμηθεύτριες εταιρείες το επόμενο διάστημα.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εν προκειμένω η ΡΑΕ καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ενεργήσει, στέλνοντας την προαναφερθείσα επιστολή μόνο μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή και του ΙΝΚΑ, και αφού το θέμα είχε ήδη αναδειχθεί στα ΜΜΕ. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον στο εξής η διαχείριση αυτού του σοβαρού ζητήματος θα είναι η αρμόζουσα…

    ΕΛ.ΤΑ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση Fosun: Παρακολουθούμε στενά το θέμα της Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντάξεις: Eπιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι το 2019

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΡΑΕ: Παρέμβαση για την ταλαιπωρία των καταναλωτών της ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ



    ΣΧΟΛΙΑ