• Ενέργεια

    Λεωνίδας Μπακούρας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ): Πώς έφερα το φυσικό αέριο στο 60% των νοικοκυριών σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία

    μπακουρας

    Λεωνίδας Μπακούρας, πρόεδρος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ


    Με κέρδη 24,8 εκατ ευρώ το 2018 τα οποία υπερβαίνουν κατά 17% τον ετήσιο προϋπολογισμό, μερίσματα 18 εκατ. ευρώ για την ΕΝΙ, ανάπτυξη δικτύου που καλύπτει το 60% του πληθυσμού και σχέδια να φτάσει το 65% το 2023 και το 70% το 2030 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει καταφέρει να διαδώσει το φυσικό αέριο με τον αποδοτικότερο τρόπο στη Βόρειο Ελλάδα.

    Η εταιρεία μέχρι το 2018 ολοκλήρωσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 546 εκατ. ευρώ υλοποιώντας ένα δίκτυο 2.323,1 km ενώ για την τετραετία 2019-2023 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 92,7 εκατ. ευρώ για επιπλέον 301 km δικτύου. Τη διετία 2017-2018 έγιναν 43.030 νέες συνδέσεις και επενδύθηκαν 43,1 εκατ. ευρώ.

    Η ΕΔΑ-ΘΕΣΣ που ανήκει κατά 49% στην ΕΝΙ που έχει και το μάνατζμεντ και κατά 51% στη ΔΕΠΑ (και σύντομα στη ΔΕΠΑ Υποδομών) οφείλει την επιτυχημένη ανάπτυξή της στην ευελιξία και το πείσμα και Γενικού της Διευθυντή του κ. Μπακούρα, ο οποίος ως επικεφαλής της εταιρείας εδώ και 18 χρόνια, άνοιξε το δρόμο του φυσικού αερίου.

    Ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας ξεκίνησε ως… επιχειρηματίας σε κέντρα ξένων γλωσσών από τη Λάρισα, και μέσα από το Ιταλικό Επιμελητήριο ήρθε σε επαφή με τους Ιταλούς της ΕΝΙ, όταν πριν 20 χρόνια αναζητούσαν τον τρόπο να αναπτυχθούν στην Ελλάδα. Η ευελιξία, η ευθύτητα και η αποτελεσματικότητά του γρήγορα κέρδισαν την ΕΝΙ, που εμπιστεύτηκε τις ικανότητές του και τα αποτελέσματα που φέρνει.

    Ξεκίνησε ως εμπορικός διευθυντής στη Λάρισα και γρήγορα ανελίχθηκε λύνοντας τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην μεγάλη ιταλική εταιρεία τα πρώτα χρόνια της εισόδου της στην ελληνική αγορά.

    «Ξεκίνησα με τους Ιταλούς όταν έψαχναν τα πατήματά τους στην ελληνική αγορά. Όταν ανέλαβα αλλού γινόταν το δίκτυο φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και αλλού πουλούσαν συμβόλαια με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει πρόβλημα με τη ΡΑΕ. Ζήτησα και πήρα ένα χρόνο περιθώριο να ρυθμίσω όλες τις εκκρεμότητες και πράγματι σε ένα χρόνο με πολύ προσπάθεια πετύχαμε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα συμβόλαια που υπογράφαμε».

    » Πλέον καθιερωθήκαμε και δίνουμε αέριο στο 60% του Νομού σε 20 χρόνια, ένα ποσοστό που υπερβαίνει κάθε άλλη επίδοση σε άλλες χώρες. Ο υπουργός μας χαρακτήρισε στη ΔΕΘ ως εταιρεία πρότυπο λειτουργίας, γιατί έχουμε συνέπεια. Όταν λέμε ότι θα φέρουμε το φυσικό αέριο σε μια ημερομηνία το κάνουμε και αυτό το πετύχαμε με την αξιοπιστία μας. Πετύχαμε, ασφάλεια δικτύου, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το δίκτυο και άμεση επέμβαση, είμαστε σε επιφυλακή. Τέσσερις ώρες μας δίνει η νομοθεσία εμείς είμαστε εκεί σε 20 λεπτά γιατί έχουμε βάρδιες τη νύχτα με αποτέλεσμα να φθάνουμε πριν την πυροσβεστική. Συνεργαστήκαμε με τη ΡΑΕ και το υπουργείο. Αναπτύσσουμε την αγορά, και εκτός από τα 300 άτομα που δουλεύουν για μας συντηρείται μια τοπική οικονομία 3000 ανθρώπων γύρω από εμάς.» σημειώνει ο κ. Μπακούρας.

    Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

    «Βασιστήκαμε στα δικά μας πόδια και χέρια. Δεν βασιστήκαμε σε εξωτερικούς συνεργάτες, μόνοι μας πηγαίναμε και βρίσκαμε τον πελάτη. Αναζητούσαμε τους πελάτες πριν αναπτύξουμε το δίκτυο και εφόσον τους βρίσκαμε, μετά προχωρούσαμε το δίκτυο. Ανά 6 μέτρα έχουμε ένα καταναλωτή, όταν σύμφωνα με τα στατιστικά για να είναι αποδοτικό το δίκτυο πρέπει ανά 20 μέτρα να έχει έναν καταναλωτή. Πειθαρχία, σοβαρότητα, αξιοπιστία και σεβασμός στον πελάτη είναι οι αρχές με τις οποίες λειτουργούμε» σημειώνει ο κ. Μπακούρας. Είναι σημαντικό να πείσεις τον κόσμο και εμείς κάναμε τα πάντα για να το καταφέρουμε. Επίσης η εταιρεία, δίνει έμφαση στην καινοτομία.

    «Περιμένουμε την έγκριση του ρυθμιστικού πλαισίου για να βάλουμε τους έξυπνους μετρητές, φέραμε το κανονιστικό πλαίσιο για το CNG και θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά στις εξελίξεις. Στα σχέδια της εταιρείας είναι δραστηριοποιηθεί και στις προαιρετικές υπηρεσίες ώστε να βοηθήσει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της και άλλους, αναλαμβάνοντας υπεργολαβικά τμήματα έργων. Κυρίως όμως πετύχαμε γιατί είμαστε πάντα κοντά στον πελάτη και τις ανάγκες του. Αν κάνει κάποια ζημιά ο εργολάβος τρέχουμε να τη διορθώσουμε, ο πελάτης είναι πάντα ικανοποιημένος.»

    Επενδύσεις 92,7 εκατ. ευρώ ως το 2023

    Η εταιρεία μέχρι το 2018 ολοκλήρωσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 546 εκατ. ευρώ υλοποιώντας ένα δίκτυο 2.323,1 km ενώ για την τετραετία 2019-2023 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 92,7 εκατ. ευρώ για επιπλέον 301 km δικτύου. Τη διετία 2017-2018 έγιναν 43.03 νέες συνδέσεις και επενδύθηκαν 43,1 εκατ. ευρώ.

    Το αναπτυξιακό πρόγραμμα στηρίζεται από τους μετόχους και, πέραν της ανάπτυξης του δικτύου σε νέες και υφιστάμενες περιοχές, προβλέπει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε σύγχρονο εξοπλισμό, σε υποδομές του δικτύου και στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων της αλλά και των τρίτων.

    Ειδικότερα, το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει: Επέκταση του Δικτύου 4 bar κατά 297 χιλιόμετρα επιπλέον, 63 χιλιάδες νέες συμβάσεις σύνδεσης, διανεμόμενους όγκους αερίου 436 εκ. κυβικά μέτρα το 2023 από 382,5 εκατ. το 2018, 395 χιλιάδες συνολικά συνδέσεις καταναλωτών ώστε το 65% πληθυσμού θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το 2023. Το πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις υφιστάμενες περιοχές (13 Δήμοι στη Θεσσαλονίκη και 11 στη Θεσσαλία) αλλά και την έλευση του αερίου σε νέες περιοχές. Η προσέγγιση των νέων περιοχών γίνεται μέσω δικτύου αγωγών ή με τη μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

    Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νέων περιοχών να επωφεληθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με ανταγωνιστικά καύσιμα.

    ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Η ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 30.12.2016 και ασκεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως προβλέπουν οι Άδειες της έως το 2043.

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, η κατασκευή, η λειτουργία, η συντήρηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση εν γένει του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στις γεωγραφικές περιοχές της ευθύνης της.

    Η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, που ξεκινά νότια από τον Αλμυρό Βόλου έως βόρεια τον Χορτιάτη, ενώ δυτικά από την Καρδίτσα έως τον Δήμο Χαλκηδόνος και τον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΔΑ: Επενδύσεις 307 εκ. ευρώ για φυσικό αέριο σε επτά περιφέρειες – Το χρονοδιάγραμμα των έργων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: K.Μπακογιάννης: Γεγονός το φυσικό αέριο στη Στερεά Ελλάδα – Κερδίζουμε σταδιακά το μεγάλο μας στοίχημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελλάκτωρ: Πούλησε τα κεντρικά γραφεία της στην Κηφισιά- Ποιος είναι ο αγοραστής



    ΣΧΟΛΙΑ