• Ενέργεια

    Κομισιόν: Θετική στην πρόταση του Νότου για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου

    Επίτροπος ενέργειας Kadri Simson


    Θετική είναι η Κομισιόν απέναντι στη πρόταση που καταθέσαν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και επέκταση της αποθήκευσης, εν όψει της αναμενόμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας για την Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου στις 14 Δεκεμβρίου.

    Η πρόταση  έχει την στήριξη της Επιτρόπου ενέργειας Kadri Simson , η οποία στην πρόσφατη συνάντηση με τους υπουργούς ενέργειας είπε πως τα επόμενα μέτρα της Κομισιόν για το φυσικό αέριο «θα διευθετήσουν, ανάμεσα σε άλλα, και το φλέγον ζήτημα της αποθήκευσης και θα ένα διαχειριστικό πλαίσιο για τις από κοινού αγορές αερίου».

    Η αστάθεια στο φυσικό αέριο

    Τα €160/Mwh άγγιξε το φθινόπωρο η τιμή του φυσικού αερίου πριν φτάσει στα €95/MWh το Νοέμβρη, ανεβάζοντας στην πορεία την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει σημειώσει αύξηση 17% φέτος. Η αστάθεια που παρατηρήθηκε στις αγορές φυσικού αερίου ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης όσο η παγκόσμια αγορά ανέκαμπτε από την πανδημία, ωστόσο όπως είπε και η Επίτροπος Simpson «παρατηρούμε και γεωπολιτική αβεβαιότητα, ειδικά στην γειτονιά μας» αναφερόμενη στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

    «Οι Ρωσικές εισαγωγές τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη είναι 25% χαμηλότερες συγκριτικά με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς. Η αποθηκευτική ικανότητα της Gazprom είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με πέρσι» ανέφερε η Simpson, προσθέτοντας επίσης ότι «η Gazprom δεν μετέφερε τις ημερήσιες ποσότητες για τις οποίες είχε δεσμευτεί».

    Τι περιλαμβάνει η πρόταση για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

    Μία από τις βασικές ιδέες που θα συζητηθούν είναι η πρόταση της Ισπανίας και της Γαλλίας για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, κάτι που θα επέτρεπε στην Ένωση να αξιοποιήσει την συνολική της αγοραστική δύναμη 450 εκατομμυρίων καταναλωτών.

    Η πρόταση περιλαμβάνει έναν κεντρικό μηχανισμό αγοράς αερίου με συμβόλαια προαιρέσεων για τα οποία θα γίνονται ανταγωνιστικές δημοπρασίες, σύμφωνα με το έγγραφο που υπέβαλαν από κοινού Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία. Ένα τέτοιο στρατηγικό απόθεμα αερίου για την Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει «εγγύηση για πρόσθετη ποσότητα αερίου, σε προσιτές τιμές», αναφέρει το έγγραφο.

    Η πρόταση φαίνεται να έχει την στήριξη της Επιτρόπου, η οποία στη συνάντηση με τους υπουργούς ενέργειας είπε πως τα επόμενα μέτρα της Κομισιόν για το φυσικό αέριο «πρόκειται να διευθετήσουν, ανάμεσα σε άλλα, και το φλέγον ζήτημα της αποθήκευσης»

    «Η πρόσβαση στην αποθήκευση θα βελτιωθεί με την αύξηση της διαφάνειας γύρω από τις διεργασίες της αποθήκευσης και την απαίτηση μιας ανόθευτης αγοράς για δευτερεύουσα αποθηκευτική ικανότητα», είπε.

    Επιπλέον πρόσθεσε πως «η πρόταση θα συμπεριλαμβάνει ένα διαχειριστικό πλαίσιο για την από κοινού αγορά στρατηγικά επιλεγμένων ποσοτήτων αερίου, η οποία θα γίνεται από ελεγχόμενους φορείς, σύμφωνα με τις διατάξεις για τον έλεγχο της ενεργειακής αγοράς και τους όρους ανταγωνισμού της ΕΕ».

    Αρνητική η Κομισιόν για την αναθεώρηση του μηχανισμού τιμολόγησης

    Ωστόσο η επίτροπος ενέργειας απέρριψε τις εκκλήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας για την αναμόρφωση των κανονισμών για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας , υποστηρίζοντας πως το υπάρχον πλαίσιο λειτουργεί βάσει προγραμματισμού.

    Συμπληρωματικά μια πρόωρη αξιολόγηση από τον ACER, υπογραμμίζει ότι η εξάρτηση από το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή «είναι ο κύριος παράγοντας που αιτιολογεί τις διαφορές στην τιμή ανά χώρα».

    Σύμφωνα με την Simpson  η έκθεση του ACER «δείχνει ξεκάθαρα τα οφέλη του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επικαλείται το μεγάλο ρίσκο που ενέχει η τροποποίηση των μηχανισμών τιμολόγησης».

    Διαβάστε επίσης

    Μπρα ντε φερ Γαλλίας-Κομισιόν για τον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας

    Λόμπι αερίου σε Κομισιόν: Φθηνότερη η ενεργειακή μετάβαση αν στηρίξετε τις υποδομές φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ