Ενέργεια

Κύπρος: Συναντήσεις εκπροσώπων του Υπ. Ενέργειας με Chevron, Shell και Total

  • NewsRoom
Ο Μάριος Παναγίδης, γενικος διευθντής υπουργείου Ενέργειας Κύπρου, στο γραφείο του

Μάριος Παναγίδης Γενικος Διευθντής υπουργείου Ενέργειας Κύπρου


Συναντήσεις στο Κάιρο με εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιρειών Shell,Chevron και Total είχαν στο Κάιρο ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Μάριος Παναγίδης και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων της Κύπρου Δρ Νικολαΐδης.

Οι κκ. Παναγίδης και Νικολαϊδης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό πρόγραμμα των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα, οι κ.κ. Παναγίδης και Νικολαΐδης, συναντήθηκαν στο περιθώριο της έκθεσης Egypt Petroleum Show (EGYPS), με τον αντιπρόεδρο της Shell κ. De la Rey Venter, τον γενικό διευθυντή για αναπτυσσόμενες χώρες της Chevron, Chris Steele, τον γενικό διευθυντή της Total Energies EP Cyprus B.V., Romain De La Martinière και τον Michael Allain, διευθυντή έρευνας Φυσικού Αερίου της Total Energies EP Cyprus B.V.

Ο κ. Παναγίδης βρέθηκε στο Κάιρο καθώς προέδρευσε της 17ης Συνόδου του εκτελεστικού συμβουλίου του East Mediterranean Gas Forum (EMGF). Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και είναι η πρώτη από την ανάληψη της Προεδρίας της Κύπρου στον οργανισμό ΕΜGF την 1η Ιανουαρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών του EMGF (Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Γαλλία), ενώ συμμετείχαν ως παρατηρητές οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Παναγίδης, σε εισαγωγική του ομιλία ευχαρίστησε και συνεχάρη τις ομάδες εργασίας και τη Γραμματεία του EMGF για τα αποτελέσματα των μελετών τους στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και τη βέλτιστη ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Η Σύνοδος ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα εργασιών του EMGF για το έτος 2022, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις της Κύπρου που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση και οι οποίες θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή των Εταιρειών Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) η οποία συμμετέχει στο EMGF. Στη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης, η μελέτη της δεύτερης φάσης της μακροπρόθεσμής στρατηγικής του EMGF, καθώς επίσης η στελέχωση του οργανισμού.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε εξάλλου, το κυπριακό περίπτερο στην έκθεση EGYPS 2022, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, το Invest Cyprus, η Multimarine, η Atlas Offshore, η Hill International και το κέντρο αριστείας CMMI.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Hellenic Cables : Νέα σύμβαση προμήθειας inter-array καλωδίων για το βρετανικό offshore αιολικό πάρκο Sofia

Outsider για το Μπράλος-Άμφισσα – Η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου πήρε τη δουλειά, εκτός οι μεγάλοι κατασκευαστές

Στο Βελιγράδι την Τετάρτη ο ΜητσοτάκηςΣΧΟΛΙΑ