F

Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Ζήτημα πολιτισμού και πολιτική προτεραιότητα το περιβάλλον

  • NewsRoom
ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


 Έμφαση στις πολιτικές περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης στο χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πανελλήνιας Έρευνας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Αναφέρθηκε σε θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η διαχείριση του υπουργείου και σημείωσε ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι συναντήσεις με την επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και τις επιστημονικές οργανώσεις ενώ σημείωσε ότι ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός θα είναι σύμβουλος της κυβέρνησης στα θέματα αυτά.

 Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας ότι “δεν γίνεται να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες για το κλίμα και δεν γίνεται να τις αγνοούμε και στο πλαίσιο της ΔΕΗ. Έτσι κι αλλιώς, οι ρυθμίσεις που υπάρχουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ιδιαίτερα των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Δηλαδή μέχρι πριν από 10 χρόνια, η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της θεωρούσαν τις λιγνιτικές μονάδες ως πετράδια της ΔΕΗ και ως μοχλό μέσω του οποίου η ΔΕΗ έκανε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με την προνομιακή πρόσβαση στον λιγνίτη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Οι επιβαρύνσεις που υπάρχουν πια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάνουν τις παλιές ιδίως λιγνιτικές μονάδες απολύτως ασύμφορες. Επαναλαμβάνω ότι αν έκλειναν αύριο το πρωί τις παλιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και πληρώναμε με τα χρήματα που παίρνουν σήμερα τους εργαζόμενους, αυτό θα στοίχιζε λιγότερο ακριβά στη ΔΕΗ, από όσο κοστίζει σήμερα η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Άρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει, και μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την προετοιμασία του οποίου συντονίζει ο κ. Θωμάς, σε μία απολιγνιτοποίηση για την οποία θα συζητήσουμε φυσικά με όλους τους ενδιαφερόμενους”.

Σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω  στα ζητήματα της ανακύκλωσης, και ότι ” είμαστε στο 19% επισήμως. Υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεπερνούν το 50%. Εμείς είμαστε σχεδόν τελευταίοι. Περνάμε μόλις τρεις χώρες, από τις 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ποσοστά της ανακύκλωσης”.

Ανέφερε ” θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών, θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία συνολικά και γι’ αυτό είμαστε σε συνεννόηση με την κα Κεραμέως και θα κάνουμε περαιτέρω συζητήσεις φυσικά με το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε μέσα από τα σχολεία και μέσα από τα μαθήματα να υπάρχει περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών. Θα μιλήσουμε με την ΚΕΔΕ για δούμε πώς σε επίπεδο δήμων πιλοτικά μπορεί να προχωρήσουν προγράμματα ανακύκλωσης, σε ευρεία κλίμακα, προκειμένου να «ζηλέψουν» και άλλοι δήμοι της χώρας και να υπάρχει επιτάχυνση σε όλα αυτά τα προγράμματα. Πρόσφατα μιλήσαμε με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για όλα αυτά τα ζητήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα με τις Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Μιλώντας για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σημείωσε, ” το 2014 ως Υπουργός Ανάπτυξης είχα υπογράψει μια σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η μονάδα, που σήμερα είναι σε λειτουργία και είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μονάδα που καλύπτει τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Έγινε με ΣΔΙΤ, δηλαδή Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Την ίδια μέρα, ακριβώς την ίδια μέρα, το 2014 είχα υπογράψει μια άλλη σύμβαση με την Κέρκυρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος της Κέρκυρας, όπως είχε δικαίωμα φυσικά, με την συμφωνία του Περιφερειάρχη, ακύρωσε τη σύμβαση, διότι η λέξη «ιδιώτης» στην Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα τον ενοχλούσε. Ακυρώθηκε η σύμβαση με όλα τα καταπληκτικά αποτελέσματα, που έχουμε στην Κέρκυρα. Στα Γιάννενα έχει λυθεί το θέμα και στην Κέρκυρα σκέφτονται να στέλνουν τα σκουπίδια τους στα Γιάννενα, που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι ακολουθούσαν μια αναχρονιστική και νεοφιλελεύθερη πολιτική”.

Όσον αφορά τα σχέδια για τη διαχείριση απορριμμάτων σημείωσε, “για την ώρα είναι απαράδεκτο να έχουμε στη διάθεσή μας 700 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να μην έχουν προχωρήσει οι συμβασιοποιήσεις. Για τα στερεά απορρίμματα έχουμε στη διάθεσή μας 930 εκατομμύρια, το παρόν ΕΣΠΑ. Βρήκαμε συμβασιοποιημένα τα 230. Τα υπόλοιπα 700 πρέπει να συμβασιοποιηθούν οπωσδήποτε μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2021. Εμείς δεν αποφασίζουμε, βάσει του ενωσιακού κι εθνικού δικαίου, τι θα κάνει κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμος. Αλλά την ώρα που έχουμε μπροστά μας την επιτυχία, δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια. Αυτό ήθελα να σας πω για το θέμα των απορριμμάτων.

Για τα θέματα της ενεργειακής εξοικονόμησης αναφέρθηκε στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και τόνισε “είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο το αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία, διότι είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο πέραν του ότι βεβαίως στηρίζει την οικονομία και την οικοδομή, στηρίζει τα νοικοκυριά αλλά, όπως λέει και η λέξη, βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας και βοηθάει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη φάση του προγράμματος με την προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε. Εξαντλήθηκε ένας προϋπολογισμός, αν δεν κάνω λάθος, γύρω στα 470 εκατομμύρια. Τώρα η δεύτερη φάση έχει έναν προϋπολογισμό 270 εκατομμύρια. Στις πρώτες 5-6 περιφέρειες που βγήκαν στον αέρα τη Δευτέρα το πρόγραμμα εξαντλήθηκε – η διαδικασία είναι ηλεκτρονικά- μέσα σε 20 ώρες. Ξεκίνησε το πρόγραμμα, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, την Τρίτη στις 8 το πρωί είχαν τελειώσει τα λεφτά για όλες τις περιφέρειες. Καλύφθηκαν 12 χιλιάδες νοικοκυριά στις συγκεκριμένες περιφέρειες, δηλαδή από την Αττική και πάνω χονδρικά κι άλλοι 8 χιλιάδες άνθρωποι είχαν κάνει όλες τις διαδικασίες, αλλά λόγω της εξαντλήσεως του προϋπολογισμού δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης που συντονίζει γενικότερα όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να δοθούν κι άλλα χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να στηριχθεί αυτό το πρόγραμμα, που είναι ένα σύγχρονο, προοδευτικό και σίγουρα φιλικό στο περιβάλλον πρόγραμμα”.

Τέλος, μιλώντας για το ότι το περιβάλλουν είναι προτεραιότητα σημείωσε “προσπάθησα να περάσω το μήνυμα ότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση απλώς υπέρ του περιβάλλοντος. Όλοι είναι υπέρ του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει κάποιος που θα σας πει το αντίθετο. Θα προσπαθήσουμε απλώς να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και θα είμαστε εδώ για να μιλάμε και να μας κρίνετε. Έχω καθιερώσει, έτσι κι αλλιώς, κάθε δύο μήνες, μια συνάντηση με όλες τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Κάθε δύο μήνες βρισκόμαστε και εξετάζουμε τα θέματα αλλά είμαι στη διάθεση κάθε περιβαλλοντικής οργάνωσης και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη, προκειμένου να συζητήσουμε συγκεκριμένες ιδέες. Διότι το ζήτημα αυτό δεν είναι ζήτημα του μέλλοντος όπως λένε απλώς. Είναι ζήτημα πολιτισμού και είναι ζήτημα απόλυτης πολιτικής προτεραιότητας για τον ίδιο τον πρωθυπουργό».


ΣΧΟΛΙΑ