• Ενέργεια

    Υψηλό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ – 1.200 αιτήσεις για έργα 24 γιγαβάτ

    • NewsRoom
    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Προτάσεις για κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο των ήδη εγκατεστημένων μονάδων στη χώρα υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο του τελευταίου κύκλου υποβολής αιτήσεων για έκδοση βεβαιώσεων παραγωγού.

    Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας (ο κύκλος έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα) είχαν υποβληθεί 1.200 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 24 γιγαβάτ. Συγκριτικά, το σύνολο των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα φθάνουν τα 7,5 γιγαβάτ.

    Αν και η έκδοση βεβαίωσης παραγωγού δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο ο όγκος των αιτήσεων αποτελεί ένδειξη για το υψηλό ενδιαφέρον.

    Τη μερίδα του λέοντος στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά (πάνω από 850 αιτήσεις για 16,8 γιγαβάτ) και ακολουθούν τα αιολικά με 250 αιτήσεις για 6,9 γιγαβάτ. Η υπόλοιπη ισχύς κατανέμεται σε μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά (συνδυασμός τεχνολογιών) και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε διαψεύδει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα που ελήφθησαν για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μεταξύ αυτών και η επιβολή ειδικής εισφοράς σε παλιές μονάδες ΑΠΕ), θα έπλητταν την ελληνική αγορά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης:

    «Η πραγματικότητα εκδικείται όσους έκαναν εύκολη κριτική στην πολιτική μας για τις ΑΠΕ», ενώ, επικαλούμενος και την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) τεσσάρων μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, τόνισε ότι αυτές αποτελούν την καλύτερη απάντηση της κυβέρνησης για το επενδυτικό κλίμα.

    «Πρόσφατα υπήρξαν αμφισβητήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, για τις χρηματοοικονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στα έργα στρατηγικής σημασίας. Την απάντηση την δίνουν σήμερα οι ίδιοι οι επενδυτές που εξακολουθούν -μετά τις παρεμβάσεις αυτές- να έχουν ισχυρότατο ενδιαφέρον για επενδύσεις», κατέληξε ο υπουργός.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι είναι το govApp και πώς το κράτος «έρχεται στα χέρια μας»

    Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – 13 χρήσιμες ερωταπαντήσεις

    Νέα ψηφιακή εποχή για το Μουσείο Ακρόπολης: Άνοιγμα στην παγκόσμια κοινότητα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ