• Ενέργεια

    Γεωργιάδης: Οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στη διάταξη για το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρότι λειτουργεί δεν προσδοκά η κυβέρνηση σε αλλαγή στις τιμές, καθώς αυξάνεται η πρώτη ύλη.

    Πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται από ένα κράτος μόνο του και πως σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει επιπλέον δέσμη μέτρων.

    Δουλεύουν στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες

    Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε τεράστιο λαϊκισμό τους ισχυρισμούς πως η τιμή στην ενέργεια αυξήθηκε στη χώρα μας γιατί έχουν κλείσει οι λιγνιτικές μονάδες. Εξήγησε ότι εκτός από μια μονάδα στην Καρδιά Αμυνταίου που έκλεισε το 2018, όλες οι άλλες λιγνιτικές μονάδες, δουλεύουν στο φουλ.

    Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση αφορά το κλείσιμό τους το 2023 και δεν μπορεί κάτι που είναι να γίνει τότε, να επηρεάζει την τιμή τον Μάρτιο του 2022.

    Φανταστείτε να ήμασταν σε πληθωριστική δραχμή

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κρατά την ψυχραιμία της και εμπιστεύεται την ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν τι θα είχε γίνει αν η Ελλάδα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης και έπρεπε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε συνθήκες πληθωριστικής δραχμής.

    «Θα κάνουμε το σταυρό μας που έχουμε εμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και δεν κάναμε το χατίρι σε εκείνους που χόρευαν εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος στο Σύνταγμα, οι ανόητοι, και θα μας έπαιρναν όλους στο λαιμό τους. Φανταστείτε να ήμασταν σήμερα σε δραχμή και να είχαμε πληθωριστική δραχμή και να έπρεπε να αγοράσουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

    «Θα κάνουμε το σταυρό μας που ο αείμνηστος εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα. Που μπήκαμε στο ευρώ επί Σημίτη. Που μας κράτησε ο Σαμαράς στο ευρώ όταν όλοι λέγανε ότι θα βγούμε. Εγώ θα προσθέσω θα κάνουμε και το σταυρό μας, που ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα –γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, γιατί αν ήμασταν σήμερα στη δραχμή…», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

    Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επιταγή ακρίβειας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και θα τους βοηθήσει από το υστέρημα του κράτους. Εξήγησε ότι θα αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα ενώ οι όροι και το ύψος εξειδεικεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται το επόμενο διάστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Νέα εκτόξευση κατά 30% στις ευρωπαϊκές τιμές

    «Κλείνει» το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ανακοινώσεις από Μαξίμου και Τουρκική Προεδρία – Τι εκτιμά η κυβέρνηση

     



    ΣΧΟΛΙΑ