• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέα εκτόξευση κατά 30% στις ευρωπαϊκές τιμές

    • Bloomberg
    αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου


    Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 32%, μετά την απειλή της Ρωσίας για περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream.

    Στο πλαίσιο της περαιτέρω επιδείνωσης των μεταξύ της Μόσχας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία απείλησε να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου κατά μήκος του αγωγού προς τη Γερμανία. Η προειδοποίηση αποτελεί απάντηση της Ρωσίας στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 79% τη Δευτέρα. Η Nord Stream, η μεγαλύτερη οδός για τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, απέστειλε 59 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι — περίπου το 40% των εξαγωγών της χώρας προς την ήπειρο.

    Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια υπήρξε βασικός παράγοντας των συζητήσεων των ηγετών της ηπείρου στην μεταξύ τους συμφωνία για το πώς θα απαντήσουν στην εισβολή στην Ουκρανία.

    Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο διέκοψε το έργο του αγωγού Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο απεξάρτησης έως και κατά 80% από τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας.

    Ο Νόβακ, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποθέσεις, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι η η Ρωσία έχει πληροφορίες για μια πιθανή «πρόκληση» που σχεδιάζεται κατά του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    «Θέλω να προειδοποιήσω για αυτό εκ των προτέρων», φέρεται να είπε. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε».

    Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου διαπραγματεύονταν 18% υψηλότερα στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φυσικό Αέριο: Εκτοξεύτηκε στα 345 ευρώ και φέρνει τρόμο για τις τιμές ρεύματος Απριλίου

    Ιταλία: Μέχρι τα μέσα του 2022, περίπου το 50% του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία, θα αντικατασταθεί από άλλες πηγές



    ΣΧΟΛΙΑ