• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η ανοδική κούρσα των τιμών στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν μετά το ράλι κατά 43% που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι απότομες περικοπές προμήθειας της Ρωσίας έθεσαν τις κυβερνήσεις σε υψηλό επίπεδο συναγερμού υπό τον φόβο περιορισμού των αποθεμάτων.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 8,1%, με τις αποστολές μέσω του Nord Stream να παραμένουν μόλις στο 40% της χωρητικότητας. Ο ανεφοδιασμός είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένος με τον επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει λύση προς το παρόν για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους αεριοστρόβιλους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του αγωγού. Αυτό αναγκάζει τους μεγάλους ευρωπαίους καταναλωτές να αποσύρουν φυσικό αέριο από τα αποθέματα που έχουν συγκεντρώσει για το χειμώνα, περίοδο κατά την οποία η ζήτηση συνήθως κορυφώνεται.

    Η Μόσχα έχει περιορίσει τις αποστολές σε κορυφαίους αγοραστές στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια για «εκβιασμό». Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας — που ταξίδεψαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που η Gazprom έσφιγγε τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη — κατηγόρησαν επίσης το καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για σκόπιμη διακοπή των αποστολών.

    Gas prices have rallied as Russia cuts supplies
    Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες

    Η Γηραιά Ήπειρος ενισχύει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει το έλλειμμα. Αλλά πρέπει να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες αγοραστές για φορτία, σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά είναι σφιχτή. Στο μεταξύ, η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας στο εργοστάσιο Freeport LNG στις ΗΠΑ περιορίζει τις προμήθειες.

    «Αυτή η νέα πίεση στην αγορά αποτελεί προειδοποίηση για το πόσο δύσκολη θα είναι η ομαλή βραχυπρόθεσμη μετάβαση από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε η Timera Energy σε σημείωμα. «Η Ευρώπη θα χρειαστεί να παλέψει με την Ασία και τη Λατινική Αμερική για τυχόν αύξηση των προμηθειών LNG προκειμένου να διευκολύνει τη μείωση των εισαγωγών από ρωσικούς αγωγούς. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα».

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 5,74%, στα 124,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο εάν κλείσει ο Nord Stream

    Ιταλία: Συνεδριάσεις στα υπουργεία μέσα στην εβδομάδα για το ζήτημα της μείωσης της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ