• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Ρεκόρ εξαγωγών για τις ΗΠΑ που εξάγουν και την τελευταία σταγόνα LNG!

    • Bloomberg
    Σταθμός εξαγωγής LNG

    Σταθμός εξαγωγής LNG


    Πρωτοφανής είναι η εικόνα που επικρατεί στα αμερικανικά λιμάνια εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς οι υψηλές τιμές και το τεταμένο γεωπολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία, χθες, Σάββατο, υπήρχαν τάνκερ που φόρτωναν ή βρίσκονταν στην αναμονή για να φορτώσουν LNG και στους επτά σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

    Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Yiannis (ΣτΜ: της Maran Gas Maritime) είναι ελλιμενισμένο στη μονάδα Calcasieu Pass της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατασκευή, αλλά έχει λάβει άδεια από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας να στέλνει φορτία κατά τη διαδικασία εκκίνησης του σταθμού, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχαν πλοία και στους έξι αμερικανικούς σταθμούς εξαγωγής LNG.

    Η ταυτόχρονη παρουσία τάνκερ σε όλα τα εξαγωγικά λιμάνια, αν και προσωρινή, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί ρεκόρ στις ροές φυσικού αερίου προς τα αμερικανικά τέρμιναλ LNG το Σάββατο, με τη συνολική ποσότητα να ανέρχεται στα 13,3 δισ. κυβικά πόδια.

    Μόλις το Calcasieu Pass LNG τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι επτά σταθμοί εξαγωγής LNG των ΗΠΑ θα μπορούν να αντλούν έως και 13,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, παγιώνοντας το προβάδισμα που έχει πάρει η Αμερική έναντι του Κατάρ και της Αυστραλίας ως ο κορυφαίος προμηθευτής υπερψυκτού LNG για παραγωγή ενέργειας στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική Energy Information Administration (EIA).

    Από τα περίπου 60 αμερικανικά φορτία LNG που μεταφέρονται δια θαλάσσης, περισσότερα από τα 2/3 κατευθύνονται προς την Ευρώπη, όπου τα χαμηλά αποθέματα του χειμώνα και το τεταμένο κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα πάνω από έξι φορές υψηλότερα από την τιμή αναφοράς του Henry Hub.



    ΣΧΟΛΙΑ