• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Πτώση της τιμής στην Ευρώπη – Αισιοδοξία από την επιστροφή της τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream από τον Καναδά

    • Bloomberg


    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του Καναδά ότι θα επιστρέψει την τουρμπίνα του αγωγού που τροφοδοτεί τη Γερμανία, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι οι εντάσεις με τη Μόσχα θα εκτονωθούν.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 12%. Η καναδική κίνηση φέρνει ανακούφιση στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, καθώς οι βαθιά μειωμένες ροές μέσω του αγωγού Nord Stream απειλούν το σχέδιο της περιοχής να γεμίσει εγκαίρως τους χώρους αποθήκευσης για τον χειμώνα και φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο επιβολής δελτίου στα καύσιμα.

    Το Κρεμλίνο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο εξοπλισμός θα βοηθήσει στην αύξηση των αποστολών στην Ευρώπη. Η Gazprom  εκμεταλλευόταν τον αγωγό με μόλις το 40% της χωρητικότητάς του από τον περασμένο μήνα, αφού ο στρόβιλος είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση και δεν επιστράφηκε λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία. Το Βερολίνο ζήτησε να σταλεί πίσω για να αμβλυνθεί η κρίση εφοδιασμού.

    Η δοκιμή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν ολοκληρωθούν οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού που ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Η Γερμανία είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το αν θα ξαναρχίσουν οι προμήθειες. Η Gazprom χρειάζεται έξι μεγάλες τουρμπίνες για να λειτουργήσει τη σύνδεση με πλήρη δυναμικότητα, αλλά ακόμη δεν είναι όλα τα εξαρτήματα που βρίσκονται στη Ρωσία έτοιμα για λειτουργία επειδή χρειάζονται συντήρηση, δήλωσε η εταιρεία.

    Η καναδική κυβέρνηση εξέδωσε μια «περιορισμένη και ανακλητή» άδεια για να εξαιρέσει το κομμάτι του εξοπλισμού από τις κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, επικαλούμενη την ανάγκη να βοηθήσει τη σύμμαχό της Γερμανία να αποφύγει μια ενεργειακή κρίση.

    Κρίσιμη κατάσταση

    Η μείωση του εφοδιασμού τροφοδοτεί τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, διογκώνοντας τους λογαριασμούς και αναγκάζοντας τη βιομηχανία να αναζητήσει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να παραμείνουν ανοιχτές.

    Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μια παρατεταμένη περικοπή των ροών από τη Ρωσία, και ακόμη περισσότερο η πιθανή πλήρης διακοπή των προμηθειών, θα εκτροχιάσει την εκστρατεία αποθήκευσης αποθεμάτων για το χειμώνα, περίοδο κατά την οποία η ζήτηση κορυφώνεται.

    Σε περίπτωση που ο ρωσικός εφοδιασμός φυσικού αερίου επανέλθει στα τρέχοντα επίπεδα μετά τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream, οι εισαγωγές από τον προμηθευτή θα συμβάλουν στη διασφάλιση πλήρωσης κατά 87% των χώρων αποθήκευσης, που σημαίνει έναν άνετο χειμώνα, ανέφερε το BloombergNEF.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα πτώση μέχρι και 6,9%, στα 163 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 19%.

    Οι ανησυχίες για τις ρωσικές προμήθειες και την ικανότητα της περιοχής να προετοιμαστεί για το χειμώνα παραμένουν.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις στη Ρωσία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συναγερμός στη Γαλλία για το φυσικό αέριο: Το πιο πιθανό σενάριο η πλήρης διακοπή του



    ΣΧΟΛΙΑ