• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στην Ευρώπη – Πάνω από τα 310 ευρώ ανά μεγαβατώρα

    • Bloomberg


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών εντείνει τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

    Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν μέχρι τα 316 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 8,16%.

    Τα ασιατικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 18% και διαμορφώθηκαν στο υψηλό όλων των εποχών.

    Οι τιμές στην Ευρώπη είναι υπερδεκαπλάσιες από τον μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους, αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες, υπονομεύοντας το ευρώ και αυξάνοντας την πίεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 10ετιών.

    Επιδείνωση των διακοπών ανεφοδιασμού

    Οι διακοπές του εφοδιασμού έχουν επιδεινωθεί αυτήν την εβδομάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για εφεδρικές αποστολές LNG, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα ενόψει του χειμώνα.

    Asian prices are surging to match gains in Europe
    Οι ασιατικές τιμές αυξάνονται ακολουθώντας τα κέρδη στην Ευρώπη

    Οι ροές ρωσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες, ενώ αναμένονται χαμηλότερες ροές και από τη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο λόγω έργων συντήρησης.

    Στις ΗΠΑ, μία μεγάλη εγκατάσταση LNG, η οποία είχε υποστεί ζημιές από έκρηξη νωρίτερα φέτος, δεν θα λειτουργήσει πριν από τον Νοέμβριο αντί του Οκτωβρίου που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

    Η ΕΕ βασίζεται πολύ στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που αφήνει η Ρωσία, μετά την μείωση των ροών από τη Μόσχα ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση. Η κρίση περιόρισε επίσης τη βιομηχανική παραγωγή και ενέτεινε τον κίνδυνο ύφεσης στην περιοχή.

    Μεγαλώνει η λίστα των “θυμάτων”

    Ο κατάλογος των θυμάτων από την έλλειψη φυσικού αερίου αυξάνεται, με τις εταιρείες αλουμινίου και λιπασμάτων να πλήττονται σφοδρά από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

    Η μεγάλη παραγωγός CF Industries Holdings Inc. δήλωσε την Τετάρτη ότι η μονάδα της στο Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή αμμωνίας, καθώς είναι «μη οικονομική» με βάση τις τρέχουσες τιμές αερίου και άνθρακα.

    Η αγορά θα γίνει ακόμη πιο σφιχτή όταν η ρωσική Gazprom σταματήσει τις ροές στον βασικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για τρεις ημέρες που θα πραγματοποιηθούν έργα συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου. Οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν μήπως οι ροές δεν ξαναρχίσουν μετά τις εργασίες.

    «Η Ευρώπη απλά δεν έχει πρόσβαση σε αρκετές εναλλακτικές προμήθειες για να αντισταθμίσει εύκολα αυτές τις απώλειες ρωσικού αερίου», δήλωσε στο Bloomberg TV η Samantha Dart, επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου της Goldman Sachs. «Το LNG βοήθησε την ευρωπαϊκή αποθήκευση να παραμείνει σε καλό δρόμο».

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Γερμανία “κόβει” φυσικό αέριο

    Ντράγκι: Στο 80% τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ