• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέο ράλι τιμών στην Ευρώπη- Μείωση 30% στις ροές από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάσσονται, καθώς οι διαταραχές σε μια βασική διαδρομή διέλευσης, μέσω της Ουκρανίας, και η κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Gazprom Germania αύξησαν τον κίνδυνο περικοπών στον εφοδιασμό, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο πάνω από 22% με τις ροές από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας να μειώνονται κατά περίπου 30% την Πέμπτη. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τη συνολική διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ο θερμότερος καιρός περιορίζουν τη ζήτηση. Ωστόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

    Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

    European gas prices rise again after calm
    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται και πάλι

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή.

    Ο νέος κίνδυνος εμφανίστηκε σε μια στιγμή που διαφαινόταν μια λύση για τον κύριο πρόβλημα των τελευταίων εβδομάδων, την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Οι εταιρείες ήταν όλο και πιο σίγουρες ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη να φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, ενισχύονταν νωρίτερα κατά 20% στα 113,01 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο σημειώνει άλμα 37%. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια ενισχύθηκε επίσης, με το συμβόλαιο του επόμενου μήνα να αυξάνεται έως και 17%.

    Σύμφωνα με το Eurasia Group, «οι συνεχιζόμενες διακοπές σημαίνουν ότι τα κράτη της ΕΕ θα εντείνουν τις προετοιμασίες για μεγαλύτερες διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από τη Ρωσία φέτος».

    Οι ροές μέσω της Ουκρανίας ενδέχεται να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου. Αυτό θα επηρεάσει μια βασική διαδρομή διέλευσης φυσικού αερίου που διασχίζει τη Σλοβακία και την Αυστρία. Οι αρχές στη Βιέννη δήλωσαν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιορισμοί στην παράδοση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρωσία: Διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Gazprom Germania

    Φυσικό αέριο: Δέκα ακόμη Ευρωπαίοι αγοραστές ανοίγουν λογαριασμούς για πληρωμές σε ρούβλια



    ΣΧΟΛΙΑ