• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στην Ευρώπη μετά την επανεκκίνηση του Nord Stream

    • Bloomberg


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν μετά την επανεκκίνηση των αποστολών από τη Ρωσία μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, ο οποίος παρέμεινε ανενεργός για 10 ημέρες λόγω έργων συντήρησης.

    Το ρωσικό αέριο έρεε στη Γερμανία με περίπου το 40% της χωρητικότητας του αγωγού μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ. τοπική ώρα, περίπου το ίδιο με πριν από την έναρξη των ετήσιων εργασιών. Οι παραγγελίες υποδεικνύουν ότι ο σύνδεσμος θα λειτουργεί στο ίδιο επίπεδο για τουλάχιστον μία ημέρα.

    Η επανέναρξη των ροών αμβλύνει τους φόβους ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις αποστολές και παρέχει κάποια ανακούφιση στην Ευρώπη καθώς αγωνίζεται να αποθηκεύσει καύσιμα πριν από το χειμώνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο με ένα σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Ο επίτροπος προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν είπε μάλιστα ότι δεν περίμενε ότι ο αγωγός θα επανέλθει.

    «Η επανέναρξη σήμερα το πρωί των ροών κατά μήκος του Nord Stream είναι πιθανό να προκαλέσει ανακούφιση όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου στο ICIS στο Λονδίνο.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα πτώση μέχρι 6,5%, στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αργότερα οι απώλειες περιορίστηκαν στο 3,25%, στα 150 ευρώ.

    Gas is edging lower after surging mid-June on curtailed Nord Stream flows
    Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί μετά την άνοδο που σημείωσε στα μέσα Ιουνίου λόγω των περιορισμένων ροών του Nord Stream

    Οι έμποροι αναζητούν σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια επανεκκίνησης του αγωγού εδώ και μέρες. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο Nord Stream θα μπορούσε να επιστρέψει από τη συντήρηση με χαμηλότερους ρυθμούς, εκτός εάν επιλυθεί η διαφωνία για ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού της. Μία από τις τουρμπίνες του αγωγού κόλλησε στον Καναδά λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε απελευθερώθηκε.

    Ο Πούτιν είπε ότι οι καθυστερήσεις στην παραλαβή της τουρμπίνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των όγκων μόνο στο 20% της χωρητικότητας μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, όταν ξεκινήσει συντήρηση σε ένα άλλο τμήμα του αγωγού.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ροές μέσω του αγωγού περιορίστηκαν στο 40% της χωρητικότητας από τις 16 Ιουνίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Ρωσία άνοιξε τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 – Με το σταγονόμετρο η ροή του φυσικού αερίου

    Προβληματίζει το σχέδιο της Ευρώπης για το φυσικό αέριο-Θα επιβιώσει στον σκληρό χειμώνα;



    ΣΧΟΛΙΑ