• Ενέργεια

    ExxonMobil: Καλύτερα τα δεδομένα για τη γεώτρηση Γλαύκος

    • NewsRoom


    Κρίσιμες προβλέπονται οι επόμενες λίγες μέρες για τη γεώτρηση της ExxonMobil στον στόχο Γλαύκος στο τεμάχιο 10 και η αγωνία εκτοξεύεται στα ύψη. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο Stena IceMax και στο Υπουργείο Ενέργειας να έχουν προς το τέλος της εβδομάδας τις πρώτες ενδείξεις για την κατάληξη που μπορεί να έχει η γεώτρηση. Τα τελικά αποτελέσματα ωστόσο αναμένονται σε περίπου 15 μέρες. Θυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών στον Γλαύκο θα φέρει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων για δυο γεωτρήσεις! Αυτής στον Γλαύκο και εκείνης που προηγήθηκε στη Δελφύνη, αφού η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει ταυτόχρονα για τα ευρήματα στους δύο στόχους.

    Περίπου 40%

    Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τις εργασίες του γεωτρύπανου στον Γλαύκο -που άρχισαν στις 11 Ιανουαρίου- κρίνονται θετικές και συντηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για εντοπισμό κοιτάσματος, παρόλο ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι και σε αυτή την περίπτωση λιγότερες από τις πιθανότητες αποτυχίας. Εξαρχής ωστόσο οι πιθανότητες εντοπισμού ταμιευτήρα φυσικού αερίου στον στόχο Γλαύκος ήταν ελαφρώς περισσότερες (κοντά στο 40%) από τις πιθανότητες που υπήρχαν για τη γεώτρηση στη Δελφύνη, η οποία όπως έγραψε ο «Πολίτης» στέφθηκε με αποτυχία, καθώς στη μεγάλη δομή που είχαν εντοπίσει οι σεισμικές έρευνες δεν βρέθηκε φυσικό αέριο.

    Η υπό διερεύνηση δομή στον στόχο Γλαύκος είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη στη Δελφύνη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η γεώτρηση εντοπίσει κοίτασμα, οι ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να περιέχει ο ταμιευτήρας εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες, αλλά πάντως καλοδεχούμενες.

    Σχιστόλιθοι

    Οι θετικές εξελίξεις στα πρώτα στάδια της γεώτρησης, για τις οποίες κάναμε λόγο ανωτέρω, συνίστανται στον εντοπισμό σχιστόλιθων (shales), δηλαδή πετρωμάτων που δεν είναι πορώδη και δεν διευκολύνουν τη διάχυση του φυσικού αερίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει απλώς ότι αν στο ευαίσθητο σημείο της υπό διερεύνηση δομής υπάρχει όντως φυσικό αέριο, αυτό πολύ πιθανό «εγκλωβίστηκε» από τους σχιστόλιθους, οι οποίοι λειτουργούν περίπου ως σφράγισμα επί του ταμιευτήρα.

    Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ο εντοπισμός σχιστόλιθων πάνω από την υπό εξέταση δομή δεν αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού φυσικού αερίου. Μειώνει όμως τις πιθανότητες το φυσικό αέριο, εφόσον υπάρχει, να έχει διαφύγει στην ατμόσφαιρα.

    Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι το τρυπάνι του Stena IceMax έχει φτάσει πολύ κοντά στην καρδιά του στόχου Γλαύκος, συνεπώς είναι θέμα μερικών ημερών να λυθεί και αυτός ο γρίφος. Θυμίζουμε ότι συνολικά το τρυπάνι αναμένεται να φθάσει σε βάθος 4 χιλιάδες μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι 5-5,5 χιλιάδων μέτρων στην περίπτωση της Δελφύνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ExxonMobil, η αναζήτηση τάνκερ MR και οι Έλληνες εφοπλιστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ExxonMobil: Ολοκληρώθηκε η πρώτη γεώτρηση στη «Δελφύνη»-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

    MH ΧΑΣΕΤΕ: ExxonMobil: Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει τις έρευνες στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ