• Ενέργεια

    ΕΕ: Εξετάζει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα μετά τις θηριωδίες

    • Bloomberg
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    H EE σχεδιάζει να προτείνει την υποχρεωτική, αλλά σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, ως άμεση απάντηση στις αναφορές για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    Η δράση για τον άνθρακα θα προστεθεί σε μία σειρά βημάτων που στοχεύουν αφενός να ενισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα και αφετέρου να κλείσουν τα «παράθυρα» αποφυγής των κυρώσεων.

    Οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης και η χρονική στιγμή της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα είναι ακόμη υπό συζήτηση, ανέφεραν πηγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει την απαγόρευση εισόδου στα περισσότερα ρωσικά φορτηγά και πλοία στο μπλοκ.

    Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα που παραδόθηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 7,9% στα 205 δολάρια ο τόνος, μετά τις αναφορές για τα σχέδια της ΕΕ.

    Η ΕΕ δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο προς το παρόν, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται για να πλήξει περαιτέρω την οικονομία της Ρωσίας.

    Ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένα σχετικά με τα επόμενα βήματα τους και ορισμένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να πιέζουν να δοθεί τουλάχιστον ένα μήνυμα αυτή την εβδομάδα, ότι το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, αντιστάθηκαν στην επέκταση του πεδίου των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, αλλά οι ισχυρισμοί ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατά την αποχώρηση τους εκτέλεσαν δεκάδες άοπλους αμάχους οδήγησαν ορισμένα εκ των ανατολικών μελών του μπλοκ να ζητήσουν ενίσχυση των μέτρων.

    Η έγκριση του πακέτου και η απαγόρευση του άνθρακα απαιτεί την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών.

    Στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης, η ΕΕ στοχεύει να επεκτείνει τους ελέγχους των εξαγωγών σε περισσότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον αμυντικό τομέα και σε άλλους βασικούς κλάδους, καθώς και τους περιορισμούς στις πωλήσεις εξοπλισμού LNG.

    Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προτείνει επίσης να προσθέσει δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες στη λίστα των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, όπως η VTB Bank PJSC, που έχουν ήδη αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα μηνυμάτων πληρωμών SWIFT.

    Διαβάστε ακόμη:

    Eurostat: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα



    ΣΧΟΛΙΑ