• Ενέργεια

    Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Προειδοποιεί για αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο λόγω Κίνας

    • NewsRoom
    Φατίχ Μπιρόλ: Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη δεν ήταν αποτυχία

    Φατίχ Μπιρόλ, Διευθυντής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας


    Σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για το πετρέλαιο καθώς η οικονομία της Κίνας επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς μετά την άρση των περιορισμών λόγω Covid. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι τιμές θα εκτοξευτούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Ειδικότερα, στην έκθεση εκτιμάται ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

    Το 50% της αυξημένης ζήτησης προέρχεται από την Κίνα

    «Δύο είναι οι παράγοντες που θα ορίσουν την αγορά πετρελαίου: η Κίνα και η Ρωσία», αναφέρει η έκθεση, η οποία προβλέπει ότι θα υπάρξουν αναταράξεις στην μέχρι πρότινος «καλά εφοδιασμένη παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

    Σχεδόν το 50% της προβλεπόμενης αύξησης σύμφωνα με τον ΔΟΕ θα προέλθει από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν είναι γνωστή η μορφή και η ταχύτητα με την οποία θα επανέλθει η παραγωγή στη χώρα.

    Οι περιορισμοί του κορονοϊού στην Κίνα περιόρισαν τη ζήτηση πετρελαίου το 2022 σε χαμηλό 30ετίας. Ήδη όμως από τον Νοέμβριο η κατανάλωση αυξήθηκε από τα 390.000 κατά μέσο όρο βαρέλια την ημέρα στα 470.000 βαρέλια την ημέρα.

    Αισιόδοξη η αγορά πετρελαίου

    Το West Texas Intermediate σκαρφάλωσε προς τα 81 δολάρια το βαρέλι, στηριζόμενο σε μέτρια άνοδο την Τρίτη και άλμα της περασμένης εβδομάδας άνω του 8%. Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC  Χάιθαμ Αλ-Γκάις δήλωσε ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την παγκόσμια οικονομία αφού το καρτέλ προέβλεψε μια ισορροπημένη αγορά αργού αυτό το τρίμηνο.

    Αισιόδοξη εμφανίστηκε και η Aramco,  η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, η οποία θεωρεί ότι η ζήτηση θα αυξηθεί καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά την οικονομία και η αεροπορία ανακάμπτει.

    «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι όσον αφορά την επιστροφή της ζήτησης στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίντ Νάσερ, σε συνέντευξή του. «Αρχίζουμε να βλέπουμε καλά σημάδια να βγαίνουν από την Κίνα. Ας ελπίσουμε ότι, τους επόμενους δύο μήνες, θα δούμε περισσότερη ανάκαμψη στην οικονομία εκεί».

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΔΔΗΕ: Δημιουργεί το πρώτο ελληνικό Sandbox στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ