• Ενέργεια

    Δέκα αναλυτές εξηγούν: Τι σημαίνει η απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για την αγορά

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 5 δολάρια το βαρέλι μέσα σε λίγα λεπτά, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τα στρατηγικά της αποθέματα για αρκετούς μήνες.

    Η συνολική διάθεση θα μπορούσε να φτάσει τα 180 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πληροφορίες του bloomberg, και μια επίσημη ανακοίνωση ενδέχεται να υπάρξει αργότερα την Πέμπτη. Η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πρόσφατες πωλήσεις αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μπορεί να ακολουθήσουν την κίνηση της χώρας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που συντονίζεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

    Κορυφαίοι αναλυτές μιλούν για τον αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια κίνηση:

    Goldman Sachs

    Μια πιθανή απελευθέρωση αργού από το στρατηγικό απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve -SPR) θα βοηθούσε την αγορά να εξισορροπήσει φέτος, αλλά δεν θα λύσει το διαρθρωτικό έλλειμμα του πετρελαίου, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του Damien Courvalin. Μια απελευθέρωση θα μείωνε το ποσό της αναμενόμενης καταστροφής της ζήτησης που προκαλείται από τις τιμές, αλλά δεν είναι μια μόνιμη πηγή προσφοράς για τα επόμενα χρόνια.

    Oanda

    Η απελευθέρωση θα βοηθούσε βραχυπρόθεσμα να περιοριστούν οι τιμές του πετρελαίου, αλλά είναι απίθανο να αναπληρώσει τις απώλειες των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς στην Oanda Asia Pacific.

    Μακροπρόθεσμα, σημαίνει ότι το SPR των Η.Π.Α. θα μειωθεί σημαντικά την ώρα που η ζήτηση συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου λόγω των οδικών ταξιδιών στις ΗΠΑ, προκαλώντας έτσι μια πιθανή ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου.

    ClearView Energy Partners

    «Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα αυτής της παρέμβασης, αν επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Kevin Book σε  σημείωμα. Θα ήταν ο μεγαλύτερος όγκος απελευθέρωσης που ανακοινώθηκε στην 45χρονη ιστορία του SPR και θα ακολουθήσει μετά τον δεύτερο μεγαλύτερο, των 50 εκατομμυρίων βαρελιών τον Νοέμβριο.

    Καθώς η παγκόσμια κατανάλωση μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, η απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από το SPR θα μπορούσε να φέρει την προσφορά και τη ζήτηση περίπου σε ισορροπία χωρίς περαιτέρω διαταραχές. Αυτό, ωστόσο, δεν θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των φτωχών παγκόσμιων αποθεμάτων.

    RBC Capital Markets

    Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί μία σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα, η απελευθέρωση του SPR χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να αμβλύνει τον αντίκτυπο για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, ανέφερε η RBC Capital Markets.

    Οι απώλειες ρωσικού αργού είναι πιθανό να είναι διαρκείς, καθώς η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι το κράτος με τις περισσότερες κυρώσεις στη γη, στο άμεσο μέλλον. Θα είναι σημαντικό να δούμε αν αυτή η ανακοίνωση θα αποτελέσει μια αποτελεσματική τακτική “σοκ και δέους”, δεδομένου ότι οι ρωσικές ενεργειακές απώλειες είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς η εκστρατεία εντείνεται και η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη γίνεται ισχυρότερη, ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία.

    S&P Global

    Η κίνηση είναι πιθανό να αποδειχθεί ασήμαντη, με τις ρωσικές εισαγωγές να παραμένουν το βασικό επίκεντρο, δήλωσε ο Victor Shum, αντιπρόεδρος συμβουλευτικής στην S&P Global.

    Ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων είναι δυνατό για το ρωσικό αργό, με εξαγωγές έως και 7,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως να διακυβεύονται. Οποιαδήποτε απώλεια ρωσικών αποστολών θα μπορούσε να αντικατασταθεί μέσω υψηλότερης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την απελευθέρωση αποθεμάτων που ελέγχονται από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για αρκετούς μήνες.

    Σε περίπτωση που οι ρωσικές εξαγωγές μειωθούν κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα πριν από την εισβολή, κατά το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου, αυτό θα σήμαινε 825 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ πάνω από τα 575 εκατομμύρια βαρέλια που διατηρούνται σήμερα στο ήδη μειωμένο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ, εξήγησε.

    DBS Bank

    Οι προηγούμενες ανακοινώσεις απελευθέρωσης αποθεμάτων καθησύχασαν ελάχιστα την αγορά, αλλά το μέγεθος της πρόσφατης πιθανής κίνησης θα μπορούσε να έχει πιο διαρκή αντίκτυπο στις τιμές, δήλωσε ο Suvro Sarkar, αναλυτής της DBS Bank στη Σιγκαπούρη.

    Ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά θα εξαρτηθεί από το πώς θα γίνει η διάθεση– είτε μέσω απευθείας πωλήσεων είτε μέσω αντικατάστασης. Οι ΗΠΑ διατηρούν επί του παρόντος περίπου 570 εκατομμύρια βαρέλια στα αποθέματά τους — το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 — και μια απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών χωρίς αντικατάσταση θα σήμαινε μείωση περισσότερο από 30%. Αν και η είδηση μία τέτοιας κίνησης θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε παράλληλα να οδηγήσει αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, εκτίμησε.

    ING Groep

    Η απελευθέρωση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, αν προέρχεται όλη από τις ΗΠΑ και αυτό θα βοηθούσε να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό το σφίξιμο της προσφοράς, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων με έδρα τη Σιγκαπούρη στην ING Groep.

    Αν και θα οδηγούσε τον όγκο των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου της χώρας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα πιέσουν για μια συντονισμένη απελευθέρωση, ώστε η κίνηση να έχει πιο ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά, επισήμανε.

    Vanda Insights

    Σύμφωνα με τη Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη, μια συνεχής ροή αυξητικής προσφοράς είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η αγορά για να μειώσει τις τιμές.

    Είναι επίσης σημαντικό οι ΗΠΑ να είναι ένας παραγωγός ικανός να αναλάβει δράση καθώς η χώρα έχει αρκετό πλεόνασμα SPR και έχει την υποδομή για να μεταφέρει το 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στα διυλιστήρια σχετικά σύντομα, εκτίμησε.

    SPI Asset Management

    Η απελευθέρωση είναι ένας πιθανός παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού και αντισταθμίζει την απώλεια ρωσικής προμήθειας για τα διυλιστήρια των ΗΠΑ, δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

    Μένει ακόμη να φανεί εάν η κίνηση θα είναι αρκετή για να ανακόψει το ανοδικό κύμα των τιμών ή να αλλάξει την αντίληψη ότι οι διαθέσεις αποθεματικών δεν είναι τίποτα περισσότερο από “επιδέσμους”, είπε. Αυτή η απροσδόκητη ώθηση της προσφοράς μπορεί να μετριάσει για λίγο τις ανοδικές εκτιμήσεις μέχρι να προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες, επισήμανε ο Innes.

    ANZ Group

    Οι τιμές του πετρελαίου αντέδρασαν γρήγορα στην είδηση, αλλά είναι απίθανο να υπάρξει σημαντικός βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στις φυσικές αγορές, καθώς οι όγκοι εξακολουθούν να είναι σχετικά μικροί σε σύγκριση με τις απώλειες λόγω του πολέμου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Daniel Hynes, αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group.

    Η απελευθέρωση φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με προηγούμενες προσπάθειες, αλλά υπάρχουν ζητήματα γύρω από το χρονοδιάγραμμα, είπε. Επίσης, τα αποθέματα θα μπορούσαν να συμπιεστούν μεσοπρόθεσμα τη στιγμή που η ζήτηση αυξάνεται, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, κατέληξε ο Hynes.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αποδέσμευσης από τα στρατηγικά αποθέματα για να διασφαλίσει σταθερές τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ