• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά στον Χατζηδάκη το +15,6%

    Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους

    Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους


    Με μια εντυπωσιακή άνοδο κατά 15,6%, που σημείωσε σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, υποδέχτηκε η αγορά το σχέδιο διάσωσης και ενίσχυσης της εταιρείας που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

    Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 2,74 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό έτους, ενώ διπλασίασε την αξία της από τις 24 Μαΐου.  Στις 24 Μαΐου παραμονές ευρωεκλογών, η μετοχή της εταιρείας επίσης με μεγάλη άνοδο 10.53% κλείνοντας κατά 1,32 ευρώ, καθώς η αγορά προεξοφλούσε την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στη Ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι αυτό θα σήμαινε, νίκη και στις εκλογές και αλλαγή πολιτικής για τη ΔΕΗ.

    Η θετική αυτή εκτίμηση της αγοράς, επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, αλλά όπως απέδειξε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης, το σχέδιο που πρότεινε ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες της αγοράς.

    Κύριο χαρακτηριστικό του νέου σχεδίου είναι η στροφή από την απαξίωση, στην ενίσχυση της αξίας της εταιρείας, αλλάζοντας τη συνταγή ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούσε να ανταποκριθεί στην απαιτήσεις της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας, όχι με ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αλλά με μείωση του μεριδίου της και της αξίας της.

    Αυτό το παράλογο σχέδιο, που όπως επανειλημμένα τόνισε ο κ.Χατζηδάκης τον αφήνει έκπληκτο όσες φορές κι αν το λέει, καταδίκαζε την εταιρεία να μειώνει την αξία της κάθε μέρα.

    Πλέον  το σχέδιο του υπουργού Ενέργειας για τη ΔΕΗ είναι ακριβώς το αντίθετο: Η εταιρεία να ενισχυθεί, να αυξήσει  τα έσοδα και τη ρευστότητά της, να γίνει ανταγωνιστική και επομένως ελκυστική για τους επενδυτές και ακολούθως να ιδιωτικοποιηθεί πουλώντας ποσοστό σε στρατηγικό  επενδυτή. Το μήνυμα ενίσχυσης της ΔΕΗ ελήφθη από την αγορά, που αρχίζει να βλέπει με αισιοδοξία τις προοπτικές της εταιρείας και με εμπιστοσύνη το νέο σχέδιο του υπουργού Ενέργειας.

    Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι crash test για τη νέα κυβέρνηση, που αν πετύχει στη  διαχείριση μιας τόσο μεγάλης και δύσκολης κρίσης στην κρατική εταιρεία- πυλώνα  για την οικονομία, κερδίζει τις εντυπώσεις και τότε μπορεί η ίδια υπόθεση να  σηματοδοτήσει μια νέα εποχή αποφασιστικών  χειρισμών και σωστών επιλογών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημέρες με τις μεγαλύτερες ανόδους της ΔΕΗ στο ΧΑ συνδέονται με την προσδοκία μιας τέτοιας αλλαγής πολιτικής από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα οι ημέρες στις οποίες σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στη μετοχή της εταιρείας ήταν οι μέρες μετά από δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές η πρώτη μεγάλη άνοδος έγινε σήμερα μια μέρα μετά τις προγραμματικές, καθώς το υπουργείο επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς.

    Οι ημέρες  του 2019, που η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε άνοδο πάνω από 10%:

    23/7, μετά τις Προγραμματικές, +15,6% στα 2,74 ευρώ

    3/7, πριν τις εκλογές, +15,07% στα 2,33%

    10/6, προσδοκία αυτοδυναμίας της ΝΔ βάσει δημοσκοπήσεων +10,55% στα 1,99%

    3/6, προσδοκία νίκης της ΝΔ στις εκλογές +11,88% στα 2 ευρώ

    30/5, προσδοκία νίκης της ΝΔ στις εκλογές  +14,72% στα 1,62%

    27/5, νίκη ΝΔ στις Ευρωεκολγές, +10.53%, στα 1,64%

    24/5, προσδοκία νίκης ΝΔ στις Ευρωεκλογές, +10,53% στα 1,32 ευρώ

    26/2, επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για λιγνιτικά, +10,22%, στα 1,37 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ