• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Υπερψηφίστηκε η απόφαση για επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο

    Γιώργος Στάσσης

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Έχοντας απαρτία συνεκλήθη σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ίδρυση της νέας εταιρείας Μεταλιγνιτική Α.Ε. στην οποία η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει μέρος των εκτάσεων εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης, στις οποίες αναπτύσσει σήμερα λιγνιτική δραστηριότητα.

    Συγκεκριμένα με ποσοστό άνω του 99,9% υπερψηφίστηκε η απόσχιση του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. με σύσταση νέας εταιρείας (“Μεταλιγνιτική Α.Ε.”) και εισφοράς του Κλάδου στην εταιρεία που θα συσταθεί.

    Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, οι συγκεκριμένες ζώνες Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης που παραχωρούνται είναι ανενεργές και θα περάσουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να τις εκμεταλλευθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και ο Δήμος Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Απολιγνιτοποίησης.

    Η ΔΕΗ θα ιδρύσει την 100% θυγατρική με την επωνυμία «ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ» και θα μεταβιβάσει στη νέα θυγατρική περίπου 97.000 στρέμματα που αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκτάσεων.

    Οι υπόλοιπες εκτάσεις θα παραμείνουν στη κυριότητα της ΔΕΗ για να συνεχίσει το αναπτυξιακό της σχέδιο.

    Εν συνεχεία, η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 100% της ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ Α.Ε. στην εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» που έχει συσταθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Σε τρίτη φάση, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. θα απορροφήσει τη ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ώστε να καταστεί δικαιούχος των πάσης φύσεως δικαιωμάτων επί των ακινήτων, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των παγίων που έχουν μεταβιβασθεί στη ΔΕΗ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: Συμφωνία για την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων χρήσης ΑΠΕ έως το 2030



    ΣΧΟΛΙΑ