• Ενέργεια

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στρατηγική συμμαχία με την ΗΛΕΚΤΩΡ στη γεωθερμία

    ΔΕΗ


    Σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) θα προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην έρευνα και εκμετάλλευση στον τομέα της γεωθερμίας.

    Η συνεργασία αφορά στις περιοχές που έχει μισθώσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα το δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού εθνικού ενδιαφέροντος.

    Πρόκειται για την αξιοποίηση των γνωστών τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων (Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων) για τα οποία η ΔΕΗ έχει άδεια εκμετάλλευσης.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (με το διακριτικό τίτλο «Γεωθερμικός Στόχος Δύο – Μονοπρόσωπη Α.Ε.»), με την έγκριση σύστασης να παρέχεται από το ΥΠΕΝ προ περίπου τριών μηνών. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού ο στρατηγικός εταίρος θα «μπεί» με πλειοψηφικό ποσοστό.

    Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, αλλά και τη διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές, που θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.

    Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της έγκαιρης ενημέρωσης και συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ