• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος: «Όχι» στην πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής


    Δεν θα κριθεί σε πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Αρείου Πάγου απέρριψε Σήμερα το αίτημα για πιλοτική δίκη που είχε κατατεθεί από τη ΔΕΗ.

    Έτσι, οι δίκες εκατοντάδων πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν θα «παγώσουν» και οι υποθέσεις θα κριθούν ξεχωριστά από το κάθε δικαστήριο.

    Με την απόφαση του, ο Άρειος Πάγος ουσιαστικά συμφώνησε με την άποψη της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Η ΔΕΗ ζητούσε η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής να κριθεί σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

    Ειδικότερα, αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηρίσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και όπως έχει επισημαίνει η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

    Κατά τον κ. Βερβεσό η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

    Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Θα αφαιρείται αυτόματα από τους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής



    ΣΧΟΛΙΑ