• Ενέργεια

    Αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Διευρύνονται τα κέρδη των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι αυξομειούμενες ροές από τη Ρωσία τροφοδοτούν τους φόβους για τις προμήθειες.

    Οι φόβοι για διακοπή των προμηθειών παραμένουν εδώ και μήνες καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ξέσπασε φωτιά σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

    Κατά το ξεκίνημα της εβδομάδας μειώθηκαν οι ροές από τη Νορβηγία εν μέσω ελλείψεων και περιορισμένων παραδόσεων από τη Ρωσία. Οι δύο χώρες αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Ευρώπης.

    Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% την δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς την Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, αφού ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό. Επίσης, η σύνδεση έχει προγραμματιστεί να κλείσει από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου για εποχική συντήρηση.

    Unusually Volatile | Gas orders suggest Russian flows via Nord Stream will swing more than usual
    Οι παραγγελίες φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές ροές μέσω του Nord Stream θα ταλαντεύονται περισσότερο από το συνηθισμένο

    Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 8 Ιουνίου σε τερματικό εξαγωγών LNG του Τέξας αναμένεται να περιορίσει τις αποστολές καυσίμου στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Καθώς τα τρία τέταρτα της παραγωγής του δεν είναι δεσμευμένα με κάποια σύμβαση, το εργοστάσιο ήταν μια χρήσιμη εναλλακτική πηγή για την Ευρώπη καλύπτοντας τυχόν κενά στην προσφορά, καθώς οι ροές από τη Ρωσία έχουν γίνει πιο αβέβαιες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε άνοδο μέχρι και 16,86% και νωρίτερα διαμορφώνονταν στα 97,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σκρέκας-Γιόρκενσεν: Συνάντηση για Repower και έργα φυσικού αερίου

    Η Ουκρανία ανέστειλε τις εξαγωγές ουκρανικού φυσικού αερίου, άνθρακα και καύσιμου πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ