• Business

    Ενεργειακό κόστος: Χαμηλές τιμές ενέργειας το τρίμηνο της άνοιξης- Ανησυχία για τον επόμενο χειμώνα

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Χαμηλές τιμές ρεύματος, σχεδόν στα επίπεδα πριν την ενεργειακή κρίση, απολαμβάνουν οι καταναλωτές τους μήνες της άνοιξης λόγω των αντίστοιχα χαμηλών τιμών φυσικού αερίου.

    Οι λογαριασμοί Μαρτίου, που θα έρθουν στους καταναλωτές τον επόμενο μήνα αλλά και αυτοί του Απριλίου που θα λάβουμε το Μάιο θα έχουν ανακουφιστικά χαμηλές χρεώσεις, αφαιρώντας ένα πρόβλημα από πολίτες και…την  κυβέρνηση στο δρόμο για τις κάλπες.

    Παρά τις χαμηλές τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για το μήνα Απρίλιο, το ΥΠΕΝ συνέχισε τις επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος, περιορίζοντάς τες βέβαια σημαντικά. Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τον Απρίλιο είναι 24 εκ. ευρώ, ενώ το υψηλότερο κόστος που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για επιδοτήσεις ήταν τον Οκτώβριο του 2022, που είχαν φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ.

    Συνολικά, τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν διατεθεί περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηριχθεί η ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Σήμερα στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εφαρμόσει μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να προετοιμαστεί όσο μπορεί για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα. Γιατί μπορεί  οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, να βρίσκονται σε σταθερή πορεία  αποκλιμάκωσης, λόγω της πτώσης στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, αλλά η ανησυχία για το τι θα συμβεί μετά το καλοκαίρι είναι μεγάλη. Η εξάρτηση των τιμών ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου παραμένει και το ίδιο και η αγωνία για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, αν η συγκυρία στην αγορά δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση.

    Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις και οι τιμές των παρόχων τον Απρίλιο

    Η μείωση των τιμών του ρεύματος κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου ήταν κοντά στο 20%, όσον αφορά στη χονδρική αγορά, και οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές μαζί με την επιδότηση της κατανάλωσης, ανάλογα τον προμηθευτή μπορεί να είναι και λιγότερο από 10 λεπτά/KWh.

    Ενώ τον Μάρτιο οι χρεώσεις των παρόχων κινήθηκαν από 20 έως 25 λεπτά  ανά κιλοβατώρα, κατά μέσο όρο, χωρίς να συνυπολογισθούν οι εκπτώσεις συνέπειας, οι τιμές των προμηθευτών για τον Απρίλιο κινήθηκαν από 10,4-16,5 λεπτά. Τη χαμηλότερη τιμή για το μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε η εταιρεία Φυσικό Αέριο, με 10,4 λεπτά /KWh.

    Η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια είναι 1,5 λεπτά/KWh, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

    • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh (από 40 ευρώ). Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
    • • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
    • • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh.
    • • Για τους αγρότες, στα 15 €/MWh.

    Όσον αφορά τις χρεώσεις Απριλίου ανά πάροχο, είναι οι εξής:

    ΔΕΗ: Ανακοίνωσε μείωση κατά σχεδόν 15,8% της μεγαβατώρας. Έτσι το οικιακό τιμολόγιο της Επιχείρησης για τις πρώτες 500 Κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά από 19,5 λεπτά που ήταν τον Μάρτιο. Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή που ανακοίνωσε για τον Απρίλιο είναι στα 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Μάρτιο.

    Elpedison: Στο πρόγραμμα «Συνέπεια» προβλέπεται χρέωση 22,77 λεπτά/KWh, μετά την έκπτωση, για τον Απρίλιο. Με την έκπτωση, το τιμολόγιο αναπροσαρμόζεται στα 16,77 λεπτά/kWh. Στο Elpedison Economy, η χρέωση του τον Απρίλιο είναι 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

    ΗΡΩΝ: 19,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα GENEROUS HOME, χωρίς την έκπτωση, η τιμή είναι 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ με την έκπτωση συνέπειας (20%) η τιμή είναι 15,68 λεπτά ανά KWh.

    Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 19,98 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με έκπτωση συνέπειας 13,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value η χρέωση ανέρχεται στα 14 λεπτά του ευρώ ανά kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας.

    ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 16,4 λεπτά του ευρώ ανά kWh έως 270 κιλοβατώρες, ενώ για μεγαλύτερη κτανάλωση η χρέωση είναι 17,9 λεπτά ανά kWh. Το οικονομικότερο πρόγραμμα ανέρχεται στα 11,9 λεπτά ανά kWh.

    Watt & Volt: Τον Απρίλιο θα ισχύει χρέωση 14 λεπτά ανά kWh, στο οικονομικότερο πρόγραμμα της εταιρείας.

    ΕΛΙΝ: Η χρέωση είναι 14,8 λεπτά ανά kWh τον Απρίλιο.

    NRG: Η χρέωση για τον Μάρτιο ανέρχεται σε 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας και στα 13,94 λεπτά ανά kWh με την έκπτωση συνέπειας.

    Volterra: Θα ισχύει η τιμή στα 18,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh με το πάγιο στα 4,5 ευρώ.

    Volton: Ανακοίνωσε τιμή στα 16,4 λεπτά του ευρώ/KWh για τα οικιακά τιμολόγια.

    Φυσικό Αέριο ελληνική εταιρεία ενέργειας: Τη χαμηλότερη τιμή  με 10,4 λεπτά του ευρώ/KWh για τα οικιακά τιμολόγια, από 18,5 λεπτά του ευρώ τον Μάρτιο.

    Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

    Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

    Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).



    ΣΧΟΛΙΑ