• Από τις δράσεις καθαρισμού στην Κεφαλονιά

    Από τις δράσεις καθαρισμού στην Κεφαλονιά

    Business

    H COSMOTE ενώνει δυνάμεις με την Εναλεία: Σκιάθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Άγιος Νικόλαος Κρήτης αλλάζουν πρόσωπο με τη βοήθεια όλων μας

    • NewsRoom

    Το ότι οι θάλασσες έχουν γεμίσει πλαστικό το γνωρίζουμε πλέον καλά. Όλοι το έχουμε ακούσει, το έχουμε διαβάσει, το έχουμε διαπιστώσει με τα μάτια μας σε κάποια πολυσύχναστη ακτή. Αυτό που δεν μπορούμε ίσως να συνειδητοποιήσουμε είναι το μέγεθος του προβλήματος.

    Κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Σακούλες, συσκευασίες, καλαμάκια, ποτηράκια μιας χρήσης και ούτω καθ’ εξής ξεβράζονται σε μεγάλες ποσότητες από τα ποτάμια, πετιούνται απερίσκεπτα από τον κόσμο στις παραλίες ή σημαδεύουν το πέρασμα αλιευτικών, τουριστικών και άλλων σκαφών. Και μπορεί στο άκουσμα του όρου θαλάσσια ρύπανση να μας έρχονται στο νου εικόνες από πλαστικά μπουκάλια που επιπλέουν στην επιφάνεια, ζώα και κήτη παγιδευμένα σε δίχτυα, σακούλες να επιπλέουν στην ακροθαλασσιά, όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, αφού πλήττει πλέον εμφανώς τόσο την επιφάνεια της θάλασσας και τις ακτές όσο και τα βάθη των ωκεανών, με τα μικροπλαστικά να έχουν εισχωρήσει ακόμη και στα συστήματα ύδρευσης.

    Μάλιστα, η πλαστική ρύπανση στην περιοχή της Μεσογείου αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στην θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια (Ellen MacArthur Foundation).

    Στοιχεία για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά
    Η πρόκληση σε αριθμούς (Πηγή: https://mediterraneancleanup.com/ – ΕΝΑΛΕΙΑ)

    Ποιος θέλει, όμως, μια τέτοια εικόνα για τον πλανήτη μας; Σε ποιον αρέσει να κολυμπά δίπλα σε σκουπίδια, να απολαμβάνει τον ήλιο δίπλα σε απορρίμματα ή να έχει την αίσθηση ότι πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή; Γι’ αυτό και η αστική μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία», με την υποστήριξη της COSMOTE, ξεκίνησε φέτος την περιβαλλοντική δράση καθαρισμού των θαλασσών και των ακτών από τα πλαστικά σε Σκιάθο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Άγιο Νικόλαο Κρήτης με αρωγό το πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιών συσκευών στα καταστήματα της COSMOTE. Η δράση καθαρισμού αποτελεί μέρος του προγράμματος Mediterranean CleanUp της «Εναλεία».

    «Η παλιά σου συσκευή σβήνει τα σκουπίδια» στα καταστήματα COSMOTE – ΓΕΡΜΑΝΟΣ

    Το πρόγραμμα ανακύκλωσης των καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ με το μήνυμα «Η παλιά σου συσκευή σβήνει τα σκουπίδια» συνδυάζεται με την απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης. Όσο περισσότερες συσκευές συγκεντρώνονται και ανακυκλώνονται πανελλαδικά στα καταστήματα, τόσο προχωρούν και οι προγραμματισμένες δράσεις από την «Εναλεία» στα τέσσερα νησιά. Στόχοι για το 2022 είναι να συγκεντρωθούν περισσότερες από 100.000 συσκευές για ανακύκλωση στα καταστήματα, αλλά και πάνω από 7.000 κιλά πλαστικά από τους καθαρισμούς των νησιών.

    Ανακύκλωση στα καταστήματα Cosmote
    Ανακύκλωση στα καταστήματα COSMOTE

    Τα πλαστικά που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας δεν πρόκειται να φύγουν μόνα τους από εκεί. Για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: να σταματήσουμε τη διαρροή πλαστικού στη θάλασσα και ταυτόχρονα να καθαρίσουμε ό,τι πλαστικό υπάρχει ήδη εκεί.

    H COSMOTE σε συνεργασία με την «Εναλεία» έχει εμπλουτίσει το πρόγραμμα καθαρισμού των ακτών και των θαλασσών με εκπαιδευτικές ενημερώσεις μαθητών στις περιοχές που προαναφέρθηκαν, με στόχο τη μείωση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης μέσα από την υιοθέτηση νέων συνηθειών και πρακτικών. Για την επιβράβευση της συμμετοχής των μαθητών στη δράση, η COSMOTE προσφέρει σε κάθε σχολική μονάδα τεχνολογικό εξοπλισμό (laptops & πολυμηχάνημα), για την κάλυψη των καθημερινών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.

    Από τις δράσεις καθαρισμού στην Κεφαλονιά
    Από τις δράσεις καθαρισμού στην Κεφαλονιά

    Μέσα από την ενημέρωση, την εκπαίδευση, τις δράσεις καθαρισμού, και την ανακύκλωση, φροντίζουμε έτσι ώστε να μειωθούν οι ποσότητες του πλαστικού που καταλήγουν στη θάλασσα. Και στην προσπάθεια αυτή, δεν περισσεύει κανείς!

    Έχεις, λοιπόν, παλιές συσκευές; Μην τις πετάξεις! Επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ και συνέβαλε κι εσύ στη μεγάλη προσπάθεια!