• Business

    Εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης για το Ελληνικό «τρέχουν» οι μελέτες υλοποίησης των έργων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Lamda Development: Πως θα γίνει το Eλληνικό από «τσιμεντούπολη» μια πόλη πρότυπο για όλη την Ευρώπη

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development


    Μπορεί να μην υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development η υλοποίηση της επένδυσης ωστόσο βρίσκεται στη φάση των αρχιτεκτονικών μελετών.

    «Είμαστε έτοιμοι πια να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε το έργο να γίνεται πραγματικότητα. Οι προκαταρκτικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Επισήμως θα ξεκινήσουμε τα έργα με τη μεταβίβαση των μετοχών που υπολογίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2021. Έχουμε ξεκινήσει με τις κατεδαφίσεις και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει και σε μελέτες. Πραγματοποιήσαμε αρχιτεκτονικές μελέτες και μελέτες για τα ψηλά κτήρια και τα εμπορικά κέντρα» τόνισε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας χθες στο 22ο Capital Link Invest in Greece Forum.

    Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης στα έργα της πρώτης πενταετίας στο πρώην αεροδρόμιο, συνολικής επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται το ποσό που θα λάβει το δημόσιο, πρώτη και δεύτερη δόση περίπου 467 εκατ. από τα 915 εκατ. ευρώ).

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, τμήματος του Πολεοδομικού Κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς και σε ένα σημαντικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

    Τα βασικότερα έργα που θα προχωρήσουν είναι, η υλοποίηση της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά» στην οποία περιλαμβάνονται χρήσεις τουρισμού και μεταξύ άλλων η κατασκευή ενός παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου, η αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας του Αγίου Κοσμά 308 θέσεων ελλιμενισμού, η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου – καταστημάτων στον χερσαίο χώρο της μαρίνας και ο παραθαλάσσιος πύργος κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρων.

    Στα πρώτα έργα περιλαμβάνονται ακόμα η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, συγκροτήματα κατοικιών, το μεγάλο εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται εντός του πολεοδομικού κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, πλησίον της στάσης μετρό «Ελληνικό» και η υλοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου με χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, ελευθέρων χώρων, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών.

    Όπως είπε χθες ο επικεφαλής της Lamda εξετάζεται και η δημιουργία ενός Research and Development (R&D Hub) για το οποίο η Lamda βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την υλοποίηση του.

    Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού είναι εξασφαλισμένη. Μεταξύ άλλων έχει συμφωνηθεί η άντληση δανειακών κεφαλαίων από τις Eurobank και Πειραιώς ύψους έως 879 εκατ. πλέον ποσού ύψους έως 303 εκατ. για κάλυψη ΦΠΑ.

    Προς επίρρωση των παραπάνω ο Κωνσταντίνος Βασιλείου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank στην ίδια συζήτηση επεσήμανε πως το έργο του Ελληνικού «είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και στην απόφασή μας να συμμετάσχουμε στη χρηματοδότησή του ήταν σημείο κλειδί η προεργασία που είχε γίνει από τη Lamda». Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε ότι «κανένας από τους μεγάλους ομίλους που ήδη έχουν συμφωνήσει για τη συμμετοχή τους στο έργο (Mohegan, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΜΕΣ) δεν πρόκειται να επενδύσει σε ένα έργο που δεν πιστεύει.»

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ: Η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητές της αναπτύσσοντας τις ΤΠΕ

    Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum): Ο νόμος της Δεύτερης Ευκαιρίας απαλλάσσει το σύστημα από τις εταιρείες ζόμπι που νοθεύουν τον ανταγωνισμό

    Αθανασίου (Lamda Development): Το Ελληνικό θα είναι η πρώτη έξυπνη πόλη στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ