• Business

    ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Βελτιώνονται οι συνθήκες για να δώσει αυξημένο μέρισμα- Έμφαση στις αγορές εκτός Ευρώπης

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco


    Με το βλέμμα σε νέες αγορές και νέες εμπορικές συμφωνίες  η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι έτοιμη να συνεχίσει την ανάπτυξή της τα επόμενα τρίμηνα, στην περίπτωση που η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των επιτοκίων επηρεάσουν τη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Η αγορά των ΗΠΑ, αλλά και άλλες αγορές εκτός Ευρώπης αποτελούν αγορές στόχους και εναλλακτικές  στις οποίες η εταιρεία μπορεί αν βασιστεί αν επηρεαστεί η πορεία της ζήτησης στην Ευρώπη.

    Αυτό τονίζουν πηγές της εταιρείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι  τόσο στον κλάδο  της συσκευασίας όσο και στα προϊόντα ενεργειακής μετάβασης,  η πορεία της ζήτησης συνεχίζει να είναι ανοδική. Η εταιρεία όμως δεν επαναπαύεται στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2022 και είναι έτοιμη, αν στα επόμενα τρίμηνα μειωθεί η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά, να αναζητήσει άλλες ευκαιρίες.

    “Υπάρχουν κλάδοι που θα επηρεαστούν από την ενεργειακή κρίση. Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των επιτοκίων δεν ξέρουμε τι επίπτωση θα έχει στους ευρωπαίους πελάτες μας, ωστόσο το μερίδιό μας σε άλλες αγορές όπως των ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί ώστε να μην επηρεαστεί η πορεία των πωλήσεών μας”, σημειώνουν πηγές της εταιρείας.

    Στο α’ εξάμηνο του  2022 η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παρουσίασε οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 159,6 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 87,2% έναντι του α’ εξαμήνου του 2021. Η ζήτηση διατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, οδηγούμενη από την αναθέρμανση των αγορών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. O όμιλος σημείωσε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 45,8% στα ιστορικά υψηλά των 1.960 εκ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο σε σύγκριση με τα 1.344 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οδηγούμενη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων και τις αυξημένες τιμές κατεργασίας.

    Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 215,5 εκ. ευρώ έναντι 130,7 εκ. ευρώ ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 206,2 εκ. ευρώ έναντι 122,8 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Θετική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν τα λογιστικά κέρδη μετάλλων, τα οποία ανήλθαν στα 47,0 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι κερδών 41,4 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Όσον αφορά τις επενδύσεις για το 2022 αναμένονται στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το ψυχρό έλαστρο μπαίνει σταδιακά σε λειτουργία. Από το 2023 η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας θα είναι 520.000 τόνους.

    Βελτιώνονται οι συνθήκες για να δοθεί αυξημένο μέρισμα

    Η καλή πορεία των αποτελεσμάτων το 2022 μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο μέρισμα για τη φετινή χρήση, σημειώνεται, καθώς η μείωση στις τιμές των μετάλλων την παρούσα περίοδο μειώνουν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνηση και δανεισμό. Ωστόσο, τονίζεται ότι προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η οργανική της ανάπτυξη και η διατήρηση σε καλά επίπεδα των οικονομικών δεικτών. Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση του δανεισμού ο δείκτης net debt/Ebitda κρατήθηκε σταθερός, και έτσι “βελτιώνονται οι συνθήκες για να δοθεί αυξημένο μέρισμα”.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 121,0 εκ. ευρώ έναντι κερδών 85,8 εκ. ευρώ για το Η1’21. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 119,1 εκ. ευρώ για το Η1’22 (ή 0,3174 ευρώ ανά μετοχή) από 83,6 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (ή 0,2227 ευρώ ανά μετοχή).

    Εξετάζουμε μετάβαση σε LPG

     Σχετικά με την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, η εταιρεία με δεδομένη την ανοδική πορεία της ζήτησης, μπορεί να μετακυλύει το αυξημένο κόστος στα προϊόντα της.

    Ωστόσο, για την περίπτωση που θα υπάρξει ενδεχομένως ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η βιομηχανία εξετάζει την υποκατάστασή του με LPG ή μίγμα καυσίμου (φυσικού αερίου με LPG). Τονίζεται ωστόσο ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με ασφάλεια, και δεν μπορεί να γίνει άμεσα, ενώ καθώς τροφοδοτεί κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, θα αιτηθεί την ένταξή της στις σημαντικές βιομηχανίες, ώστε να εξαιρεθεί των μειώσεων κατανάλωσης φυσικού αερίου.

    Προοπτικές για το 2022

    Για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των τιμών σημαντικών στοιχείων κόστους καθώς και οι πιθανές δυσλειτουργίες των εφοδιαστικών αλυσίδων δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις, τονίζεται από την ετιαρεία. Οι αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων αναφοράς εγείρουν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Όμιλος έχει λάβει μέτρα για τη θωράκισή του, είτε με τη  χρήση τεχνικών αντιστάθμισης κινδύνων, είτε με τη μετακύλιση του κόστους, σε όποιες αγορές είναι δυνατόν, αλλά και με σύναψη νέων συνεργασιών για τη διατήρηση της ευελιξίας του.

    Τέλος, και παρά το γεγονός ότι η ένταση της ενεργειακής κρίσης δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι επενδύσεις αυτές, επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της  κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα και της αστικοποίησης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης, αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησής της, επιτρέποντας στην ElvalHalcor να διατηρήσει την ανοδική της πορεία



    ΣΧΟΛΙΑ