• Business

    ΕΛΠΕ: Κρίσιμες εξελίξεις για την αποκρατικοποίηση. Τα ραντεβού με τον όμιλο Λάτση

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Ακόμα και εντός της ημέρας πιθανόν να έχουμε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς η παρουσία των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αποτελεί αφορμή για την κορύφωση των σχετικών διεργασιών, που φαίνεται πως θα καταλήξουν σε συμφωνία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Δευτέρας με τους θεσμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έριξε στο τραπέζι μία νέα πρόταση για το πώς θα αξιοποιηθεί το ποσοστό 35,3% των ΕΛΠΕ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, και η πρόταση αυτή αφορά σε έκδοση ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε μετοχές. Το πρόβλημα με την πρόταση αυτή είναι ότι εκφράζονται ανησυχίες πως θα επιβάρυνε περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας, κάτι που φυσικά δε βλέπουν με καλό μάτι οι δανειστές.

    Όμως υπάρχουν και δύο ακόμα σενάρια τα οποία εξετάζονται για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, και τα οποία αρέσουν πολύ περισσότερο στους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι πιστεύουν ότι με αυτά τα οικονομικά οφέλη θα είναι άμεσα. Το πρώτο σενάριο είναι η πώληση του 35,3% από το ΤΑΙΠΕΔ, με προτεραιότητα στην Paneuropean Oil Industrial Holdings του ομίλου Λάτση, που αποτελεί τον έτερο μεγάλο μέτοχο των ΕΛΠΕ. Το δεύτερο σενάριο είναι η πώληση, και από τους δύο μετόχους, ποσοστών από τα μερίδιά που κατέχουν στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, με τα ποσοστά αυτά να περνούν στα χέρια στρατηγικού επενδυτή, που θα αναλάβει και το management του ομίλου.

    Και μπορεί στην κυβέρνηση να μην… ενθουσιάζονται με τα σενάρια αυτά, αφού δεν επιθυμούν την αποκρατικοποίηση με απευθείας πώληση ποσοστού σε επενδυτή, όμως φαίνεται πως προκρίνουν την περίπτωση της εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΠΕ, αν και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ραντεβού που έχουν τακτικά ο όμιλος Λάτση και το Μέγαρο Μαξίμου πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα.

    Σε κάθε περίπτωση, εντός της ημέρας ή αύριο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, και ενδεχομένως μέσα στον Μάρτιο θα προκηρυχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός, αν όλα πάνε καλά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Σφακιανάκης: Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση των δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Χρυσοβελώνη: Πήρα και εγώ το επίδομα ενοικίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλειστηριασμοί: Στο «ηλεκτρονικό σφυρί» πάνω από 200 ακίνητα έως τις 6 το απόγευμα



    ΣΧΟΛΙΑ