• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Elon Musk: Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο χωρίς μισθό ή μπόνους

    • Bloomberg
    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla


    Είναι ο Elon Musk των εταιρικών μισθολογικών deal, ένα τεράστιο στοίχημα για όλα ή τίποτα… Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που δεν αφορά κανέναν άλλο παρά τον ίδιο τον Elon Musk.

    Η Tesla έδωσε στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της αποζημίωση ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία, μία αποζημίωση που υπογραμμίζει τις υπέρμετρες φιλοδοξίες της εταιρείας, αλλά και πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η μελλοντική επιτυχία της με τον Musk. Σε μια δεκαετία από σήμερα, αν όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, τα δικαιώματα προαίρεσης για την αγορά μετοχών (stock options) που έλαβε ο Musk θα μπορούσαν να του αποφέρουν έως και 55,8 δισ. δολάρια. Μέχρι τότε όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο – ο Musk δεν θα παίρνει ούτε μισθό ούτε μπόνους σε μετρητά.

    Η παράτολμη αυτή κίνηση δείχνει ότι η Tesla έχει βάλει ως στόχο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, κάνοντας ίσως στην πορεία τον Musk τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, αλλά χωρίς να διαθέτει έναν τόσο συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να φτάσει εκεί όσο η αποζημίωση που έδωσε στον ίδιο. Ακόμη και αυτό φέρνει πολύ στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Elon Musk: Οραματίζεται τη μεγάλη εικόνα και η μπαλιά στο κενό μπαίνει στο τέρμα. Ποιος δίνει σημασία στις λεπτομέρειες;
    Elon Musk

    «Κόβει την ανάσα τόσο με το μέγεθός της όσο και με τις επιδόσεις που απαιτούνται για να την κερδίσει», λέει χαρακτηριστικά ο Steven Hall, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αμοιβών Steven Hall & Partners. «Όπως ό,τι φέρει τη σφραγίδα του Musk, είτε πρόκειται για τη δημιουργία μιας εταιρείας από το μηδέν είτε για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα, υπερβαίνει κάθε προσδοκία», προσθέτει.

    Η αποζημίωση που δόθηκε στον Elon Musk στις 21 Ιανουαρίου είναι ένας τρόπος για την Tesla να βάλει τέλος στα ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον του στην εταιρεία, αφού η αποζημίωση δόθηκε με τον όρο να παραμείνει CEO ή εκτελεστικός πρόεδρος και chief product officer. Και αυτό γιατί το προηγούμενο διάστημα, αρκετοί αναλυτές ανέφεραν ότι θεωρούσαν πιθανό ο Musk να αφήσει την Tesla για να ασχοληθεί περισσότερο με άλλα επιχειρηματικά εγχειρήματά του, όπως η SpaceX, η εταιρεία έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη OpenAI, η Neuralink ή η εταιρεία ανοίγματος σηραγγών Boring Co.

    Οι νέοι στόχοι

    Ο όρος που πρέπει να εκπληρώσει ο Musk είναι να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της Tesla στα 650 δισ. δολάρια, χονδρικά στο επίπεδο της Amazon.com, και να αυξήσει είτε τα έσοδα είτε τα EBITDA. Όμως, αν ο Musk φέρει εις πέρας την αποστολή του, θα ελέγχει το 28% της εταιρείας, ένα ποσοστό αξίας 184 δισ. δολαρίων που θα τον εκτοξεύσει στην κορυφή του δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

    Συγκριτικά, η περιουσία του Jeff Bezos της Amazon, που βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του δείκτη, είναι 111,5 δισ. δολάρια.

    «Ο στόχος του Musk δεν είναι απλά να “ηλεκτρίσει” τη Silicon Valley ή την Καλιφόρνια ή τις ΗΠΑ. Είναι να ηλεκτρίσει τον κόσμο», έγραψε προ ημερών ο James Albertine, αναλυτής της Consumer Edge Research.

    Elon Musk
    Elon Musk

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ξοδεύει τα χρήματά του ο Elon Musk;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μεγαλειώδης κίνηση του Elon Musk. Δεν θα παίρνει μισθό από την Tesla



    ΣΧΟΛΙΑ