• Business

    Έλον Μασκ: Ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την εξαγορά του Twitter

    • NewsRoom
    'Ελον Μασκ/X

    ‘Ελον Μασκ/X


    Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε ξανά τον Έλον Μασκ να καταθέσει στην έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την εξαγορά του Twitter που κόστισε 44 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ρυθμιστική αρχή και ο δισεκατομμυριούχος, έχουν μια εβδομάδα καιρό προκειμένου να συμφωνήσουν για την ημερομηνία και την τοποθεσία της ακροαματικής διαδικασίας.

    Το διάταγμα της Αμερικανίδας δικαστή Laurel Beeler, το οποίο εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, επισημοποίησε μια προσωρινή απόφαση που έλαβε τον Δεκέμβριο, η οποία συμφωνούσε με αυτή της ρυθμιστικής αρχής.

    Σημειώνεται ότι η SEC μήνυσε τον Musk τον Οκτώβριο για να υποχρεώσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla και της SpaceX να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για την αγορά του Twitter το 2022, του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στη συνέχεια μετονόμασε σε X.

    Ο Μασκ ωστόσο αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Επιτροπή.

    Τι εξετάζει η έρευνα

    Η έρευνα εξετάζει εάν ο Μασκ ακολούθησε το γράμμα του νόμου όταν κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα σχετικά με τις αγορές μετοχών στο Twitter και εάν οι δηλώσεις του σε σχέση με τη συμφωνία ήταν παραπλανητικές ή όχι.

    Ο Μασκ “πολέμησε” την προσπάθεια της SEC αν πάρει εξηγήσεις, λέγοντας ότι το είχε κάνει ήδη δύο φορές, ενώ κατηγόρησε τη ρυθμιστική αρχή για “παρενόχληση”.

    Εντούτοις η Beeler απέρριψε αυτό το επιχείρημα, τονίζοντας ότι η SEC είχε την εξουσία να εκδώσει την κλήτευση, η οποία αναζητούσε σχετικές πληροφορίες.

    Σημείωσε επίσης ότι εάν η SEC και ο Μασκ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία και την ώρα της διαδικασίας, θα αποφασίσει το δικαστήριο.

    Υπενθυμίζεται ότι η τριβή μεταξύ του Μασκ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε όταν η ρυθμιστική αρχή τον μήνυσε αφού έγραψε στο Twitter τη φράση «εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση» το 2018, σε σχέση με ένα πιθανό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της Tesla.

    Για να διευθετήσει αυτή την υπόθεση, ο Μασκ συμφώνησε ότι ένας δικηγόρος της Tesla θα ελέγχει τα tweets του σχετικά με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων.

    Η SEC τον μήνυσε ξανά το 2019 για φερόμενη παραβίαση αυτής της διάταξης, ενώ ο Μασκ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει το συνταγματικό του δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

    Διαβάστε επίσης:

    Έλον Μασκ: Δικαστής ακύρωσε αμοιβή του, αξίας $55 δισ.

    Elon Musk: Nιώθω άβολα χωρίς το 25% της Tesla

    Μαρία Καρνέση: Ποια ήταν η εφοπλίστρια της European Navigation, που δολοφονήθηκε στη Γλυφάδα



    ΣΧΟΛΙΑ